Пълният контрол на пътя ще е временен

OFFNews 04 август 2015 в 08:14 3346 1

Пълният контрол на пътя, който беше въведен преди няколко дни, ще е временен. "За известен период от време решихме да въведем и новия метод на работа." За колко време обаче ще е в сила той все още не може да се каже, тъй като това зависи от няколко неща, включително и от ресурсите, с които разполага страната ни. Това заяви директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски пред bTV. 

Припомняме, че от 1 август заповедта на бившия вътрешен министър Веселин Вучков всяка проверка да се записва беше отменена от наследника на поста му Румяна Бъчварова. Така КАТ вече ще може да спира нарушителите дори и без патрулният автомобил да е оборудван с камери и микрофони. 

По думите на Терзийски в момента има 3 метода, по които работи полицията ни - мобилни и стационарни камери за скорост, аудио и видео запис, както и широкообхватен контрол. А новият четвърти метод е належащ особено през август и септември, когато се пътува най-много, смята директорът на “Национална полиция”.

Според него от началото на годината до днес, въпреки въвеждането на камери, броят на тежките пътнотранспортни произшествия и на ранените расте. 

Терзийски сподели и че ще се въведен нов 3 степенен модел на контрол върху работата на пътните полицаи, както и нов ред на проверките. Така, например, всеки, които спре автомобил трябва да издаде документ, следователно на лице трябва да е нарушения - превишена скорост, преминаване на червен светофар и т.н., обяснява още той. 

Основната цел на полицията в България е през 2020 година загиналите и ранените на пътя да са с 50% по-малко отколкото през 2010 година. 

Терзийски коментира и убийството на 16-годишният Георги Игнатов, което стана на 2 юни в Борисовата градина. Той призна, че все още резултат няма, въпреки че се работи усилено по случая. В полицията са получени и множество сигнали относно момчето, което се издирва като свидетел на инцидента и чиято снимка бе разпространена от МВР. "От всичките сигнали пресяхме около 120, проверено е алибито на всяко едно от тях и няма съвпадение", коментира Терзийски. Той не скри и че има вероятност лицето да е напуснало България, "но все пак е български гражданин и се познава от съседи, познати, приятели. Рано или късно ще стигнем до него", категоричен е шефът на “Национална полиция”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови