Пада оградата до къпалнята 'Мария Луиза' в Борисовата, през октомври - и 'Веселото село'

OFFNews 30 септември 2022 в 13:28 3256 1

Борисовата градина

Снимка Район Средец

12 дка от Борисовата градина се връщат на софиянци

През октомври ще разчистим терена на заведението "Веселото село" от незаконните постройки и той също ще бъде върнат на Борисовата градина. 

Това заяви кметът Йорданка Фандъкова, която днес бе в парка до къпалнята "Мария Луиза", където започна махането на оградата около терена и приобщаването на 12 дка за обществено ползване. Благодарение на общите ни усилия с главния архитект Здравко Здравков и Трайчо Трайков - кмет на район „Средец“, приобщаваме 12 000 кв. м до къпалнята „Мария Луиза“ към Борисовата градина, с гаранцията, че стават част от лесопарка, без възможност за никакво ново строителство, гарантира Фандъкова. 

Въпросните 12 дка се водеха "неизяснена собственост". През 2019 г. район "Средец" започна актуването като публична общинска собственост и през 2020 г бяхме готови с два акта, съответно за 3 и 9 дка, които след това бяха утвърдени от Столичната община и довършихме цялата процедура с вписването и стабилизирането на актовете", описа процедурата Трайков. 

Направихме подробен правен анализ на цялата територия и след това кметовете на районите, на чиято територия попадат, имаха задачата да ги актуват като общински.

Така стана ясно, че тези 12 дка не са били обект на апорта, направен за къпалнята „Мария Луиза“ и дружеството-собственик постави ограда по имотните си граници.

В последната година бяха възстановени и строителните книжа на къпалнята „Мария Луиза“, което стартира процеса по възстановяването й, обясни пък Фандъкова. 

По думите й след премахване на оградата и оглед на терена, парцелът ще бъде разчистен и облагороден. 

Сега е ред на "Веселото село". На 11 май Върховният административен съд в София окончателно отхвърли жалбите срещу заповедта за премахване на установеното незаконно строителство на сграда на един етаж с кухня, зала за консумация, тоалетни и складови помещения, извършено от „ЕВРО-2007“ ЕООД и собственост на „МЕГА 2020“ ООД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!