Овладяха мазутното петно в Созополския залив, оглеждат мястото с дрон

OFFNews 13 август 2018 в 14:46 2177 0

Ситуацията с изпускане на гориво в района на Созопол е овладяна, няма опасност нито за екологията, нито за туристите.

Това увериха министрите на транспорта Ивайло Московски и на околната среда и водите Нено Димов след заседание на Оперативния щаб към Областната администрация в Бургас. Двамата участвали в срещата по изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Днес ще бъде пуснат и дрон, за да огледа мястото на замърсяването, а катерът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е непрекъснато на разположение. Огражденията са с технология, която не позволява разпространение на разлива, заяви Московски. Според него трябва да се вземат мерки мазутът в стария подводен съд да бъде източен.

„Имаме на разположение кораб на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), който ще бъде използван да събере това, което е изтекло от резервоарите. Още днес ще има преговори с две компании на територията на България, които имат оборудване и биха могли да предложат варианти за източване на мазута в плавателния съд“, допълни Московски. 

Взетите проби от ИА „Морска администрация“ са изпратени в лаборатория, за да бъде направен анализ на веществото. Около 5-7 дни е технологичното време за получаване на резултатите, плажовете се проверяват извънредно, заяви министър Димов. Концесионерите са инструктирани за извършат почистване, ако установят наличие на замърсяване. Ще продължи регулярното взимане на проби, увери той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови