Отсичат 456 дървета в центъра на София, садят магнолии и шестил

Юлиана Ончева 09 юни 2015 в 11:39 20916 10

Звездовидна магнолия
Звездовидна магнолия

456 стари и болни дървета в центъра на столицата ще бъдат отсечени. На тяхно място ще се появят 855 нови. 

Това предвиждат проектите за промяна на София в пространството в градината пред храм „Свети Седмочисленици”, ул. „Граф Игнатиев” с площадите „Джузепе Гарибалди”, „Славейков” и Попа, ул. „Солунска” (в участъка от ул. „Граф Игнатиев” до бул. „Витоша”), ул. „6-ти септември” (в участъка от ул. „Граф Игнатиев” до ул. „Аксаков”), ул. „Ген. Паренсов” (в участъка от ул. „6-ти септември” до ул. Цар Шишман”), ул. „Цар Шишман” (в участъка от ул. „Граф Игнатиев” до пл. „Народно събрание”, които оформята зона 2, и зона 4 - между ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“.

Зелени площи в зона 2 в момента са 4 440 кв.м. След реконструкцията те трябва да станат 5 070 кв.м.
Към дребнолистната липа, ясен, платан, кълбовиден шестил, явор, червен дъб, плачеща върба, бреза и няколко броя бодлив смърч според проекта на А.Д.А. е добре да се добавят секвоя, кедър, гинко, японска софора, звездовидна магнолия, дъбове и плачещи форми. 

Сега значителна част от растителността е на възраст над 50 години, с височина 10-15 м, диаметър на стъблото от 30-40 см и на короната 3-8 м, при платаните - до 15 м.

При липите в градината "Св. Св. Седмочисленици" и по ул. "Солунска" се наблюдава голям процент - 40-60%, изсъхнали и изпочупени клони, повреди по кората, суховършия и гъбни заболявания. Видът страда от прегряване и липса на въздушна влажност през лятото. Плачещите върби в същата градина са на пределна възраст с множество повреди по стъблото и клоните и са опасни. Необходима е замяна с нови. При кълбовидните шестили по улиците се наблюдава силна деформация на короната вследствие достигане на пределна възраст. Короните на ясените са силно изкривени и асиметрични заради недостига на слънчева светлина. В голяма част тревните площи под короните на дърветата не са в добро състояние. Липсват цветни композиции. Много от короните на дърветата и храстите са с ниска естетична оценка поради липса на периодични грижи и оформяне, пише в проекта. 

Aкцент на реконструкциите е отварянето и изявяването на множество визуални връзки между отделните паркови и площадни пространства. тези връзки към момента са силно ограничени от обширните високи храстови масиви, което прави пространствата сегментирани и маломерни. Предстои да се появят цветни фигури от сезонни и многогодишни цветя и водни ефекти.

Дърветата в зона 2:

Дървета в добро състояние, предвидени за запазване са 128 бр. За подмяна са 175. Новопроектирани дървета – 335 бр. Общо дървета преди реконструкцията – 303 бр. Общо дървета след реконстукцията – 463 бр. Процентно увеличение на дърветата – 53 %


При платаните в градината "Климент Охридски" – зона 4, в последните 5 години се наблюдава прогресивно суховършие, причина за което вероятно е промененият режим на подпочвените води вследствие строежа на метрополитена. В голяма част тревните площи под короните на дърветата не са в добро състояние. Липсват цветни композиции. Иглолистната и вечнозелена растителност е слабо представена и следва да бъде увеличен нейният дял. Много от короните на дърветата и храстите са с ниска естетична оценка поради липса на периодични грижи и оформяне. 

В градинката пред църквата “Св.София“ ще се възстановяват растителните композиции чрез реконструкция на растителните групи и подмяна на загиващите дървета, допълване с единични високо декоративни ниски дървета и оформяне на изчистени тревни площи.

В северната дъга на площад „Св. Александър Невски“ се предвижда същото, плюс отваряне на множество визуални връзки между отделните паркови и площадни пространства и създаване на килим от почвопокривна растителност в засенчените места.  

Пред Галерията за чуждестранни изкуства и Националната художествена академия ще се оформят представителни тревни площи и цветни партери.

Около Синодалната палата ще има подмяна на загиващите дървета, допълване на групата с японски вишни и оформяне на изчистен тревен килим.

Зад Централния военен клуб ще се създаде ново пространство със съвременна композиция и характер, с редови насаждения от силно декоративни ниски дървета с чадъровидна форма на короната– японски вишни и формовани платани.  

                                                Кълбовиден шестил

На площад „Народно събрание“ старитара попълване на уличното озеленяване по южната дъга на площада с кълбовиден шестил до пълната подмяна на дребнолистната липа, която не се развива добре и страда от прегряване и липса на въздушна влажност. 

В градинката „Кристал“ ще се възстановява първоначалната растителна композиция, подмяна на загиващите дървета, реконструкция по посока изграждане на отчетливо изразени отворени тревни площи и оформяне на високо декоративни масиви и групи от дървета по перифериите.

Ул. „Московска“ – Попълване на уличното озеленяване с кълбовиден шестил до пълната подмяна на дребнолистната липа.

Ул. „Г. С. Раковски“ – Попълване на наранени и загинали фиданки от уличното озеленяване, реализирано през 2014 г.

Бул. “Левски“- Попълване на наранени и загинали фиданки от уличното озеленяване, реализирано през 2014 г.

Ул. „Париж“ - Попълване на уличното озеленяване с кълбовиден шестил. Ул. „Оборище“ - Попълване на уличното озеленяване с кълбовиден шестил до пълната подмяна на дребнолистната липа, която не се развива добре и страда от прегряване и липса на въздушна влажност.

Бул. „Цар Освободител“ - Попълване и подмяна на заболели липи и кестени.

Зелени площи в зона 4, които в момента са 30 363 кв м ще се увеличат с 1 224,6 кв. м.

Дървета в добро състояние са 500 бр., 281 ще бъдат подменени. Така общият им брой, който в момента е 781, ще стане 1020 броя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!