Отсичат 456 дървета в центъра на София, садят магнолии и шестил

Юлиана Ончева Последна промяна на 09 юни 2015 в 11:39 19180 10

Звездовидна магнолия
Звездовидна магнолия

456 стари и болни дървета в центъра на столицата ще бъдат отсечени. На тяхно място ще се появят 855 нови. 

Това предвиждат проектите за промяна на София в пространството в градината пред храм „Свети Седмочисленици”, ул. „Граф Игнатиев” с площадите „Джузепе Гарибалди”, „Славейков” и Попа, ул. „Солунска” (в участъка от ул. „Граф Игнатиев” до бул. „Витоша”), ул. „6-ти септември” (в участъка от ул. „Граф Игнатиев” до ул. „Аксаков”), ул. „Ген. Паренсов” (в участъка от ул. „6-ти септември” до ул. Цар Шишман”), ул. „Цар Шишман” (в участъка от ул. „Граф Игнатиев” до пл. „Народно събрание”, които оформята зона 2, и зона 4 - между ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“.

Зелени площи в зона 2 в момента са 4 440 кв.м. След реконструкцията те трябва да станат 5 070 кв.м.
Към дребнолистната липа, ясен, платан, кълбовиден шестил, явор, червен дъб, плачеща върба, бреза и няколко броя бодлив смърч според проекта на А.Д.А. е добре да се добавят секвоя, кедър, гинко, японска софора, звездовидна магнолия, дъбове и плачещи форми. 

Сега значителна част от растителността е на възраст над 50 години, с височина 10-15 м, диаметър на стъблото от 30-40 см и на короната 3-8 м, при платаните - до 15 м.

При липите в градината "Св. Св. Седмочисленици" и по ул. "Солунска" се наблюдава голям процент - 40-60%, изсъхнали и изпочупени клони, повреди по кората, суховършия и гъбни заболявания. Видът страда от прегряване и липса на въздушна влажност през лятото. Плачещите върби в същата градина са на пределна възраст с множество повреди по стъблото и клоните и са опасни. Необходима е замяна с нови. При кълбовидните шестили по улиците се наблюдава силна деформация на короната вследствие достигане на пределна възраст. Короните на ясените са силно изкривени и асиметрични заради недостига на слънчева светлина. В голяма част тревните площи под короните на дърветата не са в добро състояние. Липсват цветни композиции. Много от короните на дърветата и храстите са с ниска естетична оценка поради липса на периодични грижи и оформяне, пише в проекта. 

Aкцент на реконструкциите е отварянето и изявяването на множество визуални връзки между отделните паркови и площадни пространства. тези връзки към момента са силно ограничени от обширните високи храстови масиви, което прави пространствата сегментирани и маломерни. Предстои да се появят цветни фигури от сезонни и многогодишни цветя и водни ефекти.

Дърветата в зона 2:

Дървета в добро състояние, предвидени за запазване са 128 бр. За подмяна са 175. Новопроектирани дървета – 335 бр. Общо дървета преди реконструкцията – 303 бр. Общо дървета след реконстукцията – 463 бр. Процентно увеличение на дърветата – 53 %


При платаните в градината "Климент Охридски" – зона 4, в последните 5 години се наблюдава прогресивно суховършие, причина за което вероятно е промененият режим на подпочвените води вследствие строежа на метрополитена. В голяма част тревните площи под короните на дърветата не са в добро състояние. Липсват цветни композиции. Иглолистната и вечнозелена растителност е слабо представена и следва да бъде увеличен нейният дял. Много от короните на дърветата и храстите са с ниска естетична оценка поради липса на периодични грижи и оформяне. 

В градинката пред църквата “Св.София“ ще се възстановяват растителните композиции чрез реконструкция на растителните групи и подмяна на загиващите дървета, допълване с единични високо декоративни ниски дървета и оформяне на изчистени тревни площи.

В северната дъга на площад „Св. Александър Невски“ се предвижда същото, плюс отваряне на множество визуални връзки между отделните паркови и площадни пространства и създаване на килим от почвопокривна растителност в засенчените места.  

Пред Галерията за чуждестранни изкуства и Националната художествена академия ще се оформят представителни тревни площи и цветни партери.

Около Синодалната палата ще има подмяна на загиващите дървета, допълване на групата с японски вишни и оформяне на изчистен тревен килим.

Зад Централния военен клуб ще се създаде ново пространство със съвременна композиция и характер, с редови насаждения от силно декоративни ниски дървета с чадъровидна форма на короната– японски вишни и формовани платани.  

                                                Кълбовиден шестил

На площад „Народно събрание“ старитара попълване на уличното озеленяване по южната дъга на площада с кълбовиден шестил до пълната подмяна на дребнолистната липа, която не се развива добре и страда от прегряване и липса на въздушна влажност. 

В градинката „Кристал“ ще се възстановява първоначалната растителна композиция, подмяна на загиващите дървета, реконструкция по посока изграждане на отчетливо изразени отворени тревни площи и оформяне на високо декоративни масиви и групи от дървета по перифериите.

Ул. „Московска“ – Попълване на уличното озеленяване с кълбовиден шестил до пълната подмяна на дребнолистната липа.

Ул. „Г. С. Раковски“ – Попълване на наранени и загинали фиданки от уличното озеленяване, реализирано през 2014 г.

Бул. “Левски“- Попълване на наранени и загинали фиданки от уличното озеленяване, реализирано през 2014 г.

Ул. „Париж“ - Попълване на уличното озеленяване с кълбовиден шестил. Ул. „Оборище“ - Попълване на уличното озеленяване с кълбовиден шестил до пълната подмяна на дребнолистната липа, която не се развива добре и страда от прегряване и липса на въздушна влажност.

Бул. „Цар Освободител“ - Попълване и подмяна на заболели липи и кестени.

Зелени площи в зона 4, които в момента са 30 363 кв м ще се увеличат с 1 224,6 кв. м.

Дървета в добро състояние са 500 бр., 281 ще бъдат подменени. Така общият им брой, който в момента е 781, ще стане 1020 броя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2015 в 18:03

Садят грънци. Миналата година нарязаха брезите зад музея на модерното изкуство (тва е в Южния зад Хилтъна) -- имаше десетина дървета на по 60-70 години по кръговете на дънерите.

И до днес си е голо.

Където садят, не им оставят място за дишане и изсъхват още същото лято.

09.06 2015 в 17:14

ТИКВАТА не харесваше ли магнолии?
Няма по големи дупедавци от некадърни номенклатурчици.

09.06 2015 в 16:32

Приветствам идеята!Добре ще е и тополите (доста стари и опасни са) покрай бул."Борис трети" да се заменят с липи и магнолии, за да се отдели булеварда със зеленина от велоалеята.

09.06 2015 в 14:53

Това е пълно безобразие. Най-хубавото нещо в София е изобилието на дървета.

09.06 2015 в 14:33

Браво, софиянци! Подхождате към проблема с мисъл. В нашето градче 50-годишните липи тотално са превзели тротоарите, с дебели стволове и с мощни корени, които повдигат тротоарните плочки и бордюрите. Еколозите от Общината, обаче, казват: "Нищо не можем да направим - защитен вид, зелена екосистема! Невъзможно е да ги подменяме с други видове. Грешката е допусната преди години, сега НЯМА КАК да я отстраним." И какво излиза? Тротоарите са за дърветата, а там където няма дървета - за паркиране. А за хората какво остава? Да ги премахнем в името на дърветата и автомобилите?...
А то ето че можело! (Ама в София)

09.06 2015 в 14:32

Уважавам мнението на специалистите (дано са такива). Смущава ме фактът, че преди време (както прочетох, през 2014) се насадиха фиданчици, според мен прекалено млади, като доста от тях изсъхнаха. Не знам това нормално ли е или трябва все пак да се садят малко по-развити дървета... Магнолиите са ясни :-)))

09.06 2015 в 14:11

@LordoftheDark

Разбрах, мерси :) Дано не стане обичайното...

09.06 2015 в 13:36

Не може! Новите млади дървета изискват светлина и място за разрастване на кореновата система и ако тези условия не са оптимални те ще се деформират и никога няма да постигнат желаните естетически характеристики. Старото трябва да се замени с ново - в горите този процес е напълно естествен. Заболявания, пожари и бури унищожават старите и болни дървета, а поникналите под тях млади дървета се възползват от момента и веднага заемат мястото на старите. На този режим на самообновяване обаче не може да се разчита в градски условия и затова се иска поддръжка. Конкретно в случая това е първата истинска нормално планирана акция за поддръжка и замяна на дъвета в центъра на града и е определено е повод да сме доволни. Дано само осъществяването на плановете да е достатъчно професионално и навременно, а не просто предизборен параван. Все пак действията сега ще определят облика на столицата в следващите поне 20 години.

09.06 2015 в 12:47

да се махнат самораслите тополи от двете страни на народния театър. грозни са, някой ден ще паднат и ще нанесат щети на театъра. Пролетно време пухчетата изпълват целия площад! Сигурна алергия! Две дървета с добре оформени корони ще стоят много по-добре.

09.06 2015 в 11:51

Не може ли да се засадят новите и след няколко години да се секат болните?