Откриват рак в капка кръв за 3 минути

ОFFNews 21 юни 2015 в 16:22 7451 9

Благодарение на нова технология, разработена от японски учени, вече може да се открие рак в кръвта на човек и то само за 3 минути, съобщава Нова телевизия. 

Това ще позволи установяването на злокачествени образувания в ранен стадий като рак на стомаха, дебелото черво, панкреаса и други, твърдят японските учени. 

„Това би могло да е пробив и се надявам да е пробив. Ако приемем, че вече има известен превес на науката над тази интелигентна и много коварна болест, то той има две рамена - надеждата и действително сериозните открития в последните години", коментира Евгения Адърска от Асоциация на пациентите с онкологични заболявания.

Учените разработват метална пластина със специален състав. Капка кръв се поставя върху нея, обработва се с ултравиолетово и други видове лъчение. Ако пациентът има рак, кръвта започва да свети, докато кръвта на здрав човек не излъчва светлина.

"Това ще е изключително добро оръжие в помощ на борбата ни за това да диагностицираме рака навреме, защото можем да се преборим с него", заяви урологът д-р Калоян Давидов, но предупреди: "Нека не възлагаме ненужно много надежди на едно действие, защото са не малки методите, които дават фалшиви резултати. В резултат на такива да се получи свръх диагностика спрямо хора, които нямат сериозно заболяване".

За съжаление, все още ракът се открива на случаен принцип. Затова и профилактичните прегледи са от изключително значение и не трябва да се пренебрегват. "Веднъж на 6 месеца е добре човек да посети личния си лекар и да направи сериозен списък от изследвания”, напомня Адърска. 

У нас хората с онкологични заболявания са 350 000. Според Световната здравна организация до 2030-та година случаите на рак ще се увеличат с 50 %.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!