Откриват рак в капка кръв за 3 минути

ОFFNews Последна промяна на 21 юни 2015 в 16:22 6971 9

Благодарение на нова технология, разработена от японски учени, вече може да се открие рак в кръвта на човек и то само за 3 минути, съобщава Нова телевизия. 

Това ще позволи установяването на злокачествени образувания в ранен стадий като рак на стомаха, дебелото черво, панкреаса и други, твърдят японските учени. 

„Това би могло да е пробив и се надявам да е пробив. Ако приемем, че вече има известен превес на науката над тази интелигентна и много коварна болест, то той има две рамена - надеждата и действително сериозните открития в последните години", коментира Евгения Адърска от Асоциация на пациентите с онкологични заболявания.

Учените разработват метална пластина със специален състав. Капка кръв се поставя върху нея, обработва се с ултравиолетово и други видове лъчение. Ако пациентът има рак, кръвта започва да свети, докато кръвта на здрав човек не излъчва светлина.

"Това ще е изключително добро оръжие в помощ на борбата ни за това да диагностицираме рака навреме, защото можем да се преборим с него", заяви урологът д-р Калоян Давидов, но предупреди: "Нека не възлагаме ненужно много надежди на едно действие, защото са не малки методите, които дават фалшиви резултати. В резултат на такива да се получи свръх диагностика спрямо хора, които нямат сериозно заболяване".

За съжаление, все още ракът се открива на случаен принцип. Затова и профилактичните прегледи са от изключително значение и не трябва да се пренебрегват. "Веднъж на 6 месеца е добре човек да посети личния си лекар и да направи сериозен списък от изследвания”, напомня Адърска. 

У нас хората с онкологични заболявания са 350 000. Според Световната здравна организация до 2030-та година случаите на рак ще се увеличат с 50 %.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2015 в 18:56

Пей си докато те пляскат педалите. Щом ти харесва, нема лошо. В събота и гейпарад си имате, супер сте.

23.06 2015 в 18:41

ей....много педрляга са й навъдила, каквото и да пишеш, все на анални сърбежи го обръщат. успакой са бе злий лодкарю, тананикай си, как беше..."ка-а-арам во-о-одно колело, пляс, пляс педалите, пляс пляс педалите,...". а па мое и теб некой да те изпляска.:)))))))))))

23.06 2015 в 18:25

Зомбито на доктор Зорге явно не може да прости на японците, че преди да го обесят са го надупили целия взвод и сега не може да сяда.

Банзай, сенсей.

23.06 2015 в 18:11

на едно шафьорче жената ми лъска коженото тъпкало и разправя, че мъжа хи е минал само на треньорска длъжност, оставил състезателната кариера, а и го давал дървен философ малко, та затуй де, па де да знам , ке я питам женката дали шафьорчето ѝ нема и мъжки забежки, че много бързо тук,взе левия завой, ми са чини, па и не си прочел седмата страница :http://www.nature.com/srep/2015/150521/srep10455/fig_tab/srep10455_F7.html на следващото обръщало тури щепцела в дзапалката, и прочети на батерии целата статия :)

лошо не, а. япанците хич ни съ прозсдти, и нобелови лауреати имат, и в много други области и чаени церемонии, и хайкута-майкута, и саби-френгии, чето дрязват комар на две, обачи ако ударят консервена кутия се чупят кат кобритени клечки, тва между другото, тоже ги бива, и в коли, детски играчки, влакове и параходи, но има неща които са измисленни преди тях, все пак :))

23.06 2015 в 10:58

Яз мое съм шафьорче на пепелац, ама на колелото четем по вифито през едно прокси на библиотекарския и сичко си знам.

Заповядай, образовай се и ти.

http://www.nature.com/srep/2015/150521/srep10455/full/srep10455.html

"кой ти тъпче на госпожата"

Нещо усещам несигурност по женския въпрос, откъде повод за такива притеснения при онанистите? Да не лъскаш на некое шофьорче "коженото тъпкало" и да го преживяваш тежко?

23.06 2015 в 10:39

шофьор на пепелац, шом си шафьорче нема начин да не си умно, па ако си бакши, стигане немаш, сичко знаеш, замо не знаеш, докато се прозяваш мухляво кой ти тъпче на госпожата бахура с коженото тъпкало!

22.06 2015 в 08:04

Е нема начин да нема некое българче, дето да е над световното ниво и да не му е ясно сичко.

Да се чуди човек при толкова сведущи, как японците имат двайсетина нобелови награди, а ганьо - ни една.

22.06 2015 в 06:19

Е, нема начин, щом "нова талавизиа" соопштава... Че и Японска пущина, нема как, значи, "яко" както биа казале неуките журналитутки. А че това нещо е измислено преди три години в Аустралия, Канада, Израел, САЩ - нема значение, то, и пингвина от Тбилиси за един ден стигна границата с Азърбейджан и целия свят го видя, О-о-о-обаче три дни пътувА новината за да стигне "пресна-пресна" до Чалгария.
Tъпа работа. Ами сега, ако вземат тези китове да ги внасят в Чалгария к'ви прайм с екстасенси, хироманти,хомеопати, духът на Ванга- Петричкия таласъм, разните му ясновидци и ясновидки астролози и други педерязи....

21.06 2015 в 16:57

Ми хората бачкат, не раздават пари за научни фондове за курници на герберастията.