Quantcast

Отбелязваме Световния ден без сутиен

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2014 в 12:05 14390 7

Днес отбелязваме Световния ден без сутиен, който има за цел да подкрепи информираността за рака на гърдата.

Инициативата е един оригинален начин жените да покажат, че са запознати с рисковете, водещи до това тежко заболяване, както и с начините за превенция от него.

Ракът на гърдата е сериозен здравен проблем, който има големи обществени и социални последици за жените в целия свят. 

През последните десетилетия  са постигнатите значителни успехи в неговата диагностика и лечение, но проблемът продължава да съществува и придобива все по-комплексен характер.

В момента ракът на млечната жлеза е най-често срещания при жените както в България, така и по света. Такива са 25 % от всички злокачествени заболявания. 

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда. Туморните клетки при рака на гърдата произлизат от нездрави клетки, при които е възникнало смущение при клетъчното делене.

У нас смъртността при жените с рак на гърдата е около 16,4% от откритите случаи, което показва, че това заболяване може да се лекува като всяко друго, стига да е открито навреме.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2014 в 00:29

до:ссс

"Аз никога не нося сутиен-удобно ми е. Това прави ли ме простачка?"

Ако са ти готини.....очите....не те прави простачка;)

13.10 2014 в 22:03

Съвсем спокойно можеш да се информираш за носенето на по-малък или по-голям размер сутиен и как е свързано с рак на гърдата.

13.10 2014 в 19:01

Бирник, братче! Ако всичките ти колежки са убедени, че да се ходи без сутиен е просташко, напусни работа, човек!

13.10 2014 в 17:07

Аз никога не нося сутиен-удобно ми е. Това прави ли ме простачка?

13.10 2014 в 15:54

Како, ако това е оригинален начин да покажеш, че си запознат с рисковете, водещи до това заболяване, мога да те уверя, че жените, които са наистина наясно с този проблем, никога няма да тръгнат без сутиени, колкото и "оригинално" да изглежда това. Според някои може да е оригинално, но за по-интелигентните жени е просташко. Лично се убедих, питайки няколко колежки.
А ходенето без прашки може да е също толкова оригинален начин за покажеш че си запознат от рисковете, водещи до хемороиди например.

13.10 2014 в 15:30

БирникЪ,"оригинален начин жените да покажат, че са запознати с рисковете, водещи до това тежко заболяване, както и с начините за превенция от него." Никой никъде не твърди, че сутиенът е причина за рак. Става дума за информираност.

13.10 2014 в 12:35

А световният ден без прашки (гащи) кога е ?
Баси тъпизма. Ако сутиенът предизвиква или предразполага към рак на гърдата, разбирам. Но досега не съм чул подобно твърдение и от най-отявления цицоман.