Отбелязваме 133 години от Съединението на България

OFFNews 06 септември 2018 в 06:40 3652 1

Отбелязваме 133 години от Съединението на България

133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия се отбелязват днес.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

По този повод в цялата страна са планирани различни събития.

Президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще участва в честванията по повод 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.30 часа държавният глава ще участва в тържествената церемония на площад „Съединение“. В 21.00 часа президентът ще произнесе слово.

Празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен.

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. По традиция членове на Комитет „Родолюбие“ ще пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич.

Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Отворена за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на Съединението.

В София тържественото честване на годишнината от Съединението ще започне в 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.

В Плевен ще отбележат Съединението на България с тържествен ритуал и концерт. В памет на загиналите в Сръбско-българската война 1885 година ще бъде отслужена панихида.

В церемониите ще участват Националната гвардейска част и вокален ансамбъл "България". В цялата страна военни ще се включат в церемониите по отбелязването на годишнината от Съединението.

Празникът ще бъде отбелязан с участието на военни формирования в цялата страна. В тържествените мероприятия ще участват представителни военни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС), 68-ма бригада „Специални сили“, Националната гвардейска част и други. Кулминацията на празничните прояви ще бъде тържествената проверка (заря) в град Пловдив на площад „Съединение“ на 6 септември от 20.30 часа. В нея ще участват представителни блокове от 68-ма бригада „Специални сили“, Сухопътните войски, авиобазите Граф Игнатиево и Крумово, Представителният духов оркестър на ВВС. Ще присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!