Турция ни поздрави за Съединението и обеща по-сериозно сътрудничество в енергетиката

OFFNews Последна промяна на 06 септември 2017 в 17:10 3182 3

Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки, увери енергийният министър на югоизточната ни съседка Берат Албайрак, който се срещна с премиера Бойко Борисов и българския си колега Теменужка Петкова по време на еднодневното си посещение у нас.

След като ги е поздравил за националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия - турският министър е обсъдил с българските държавници задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество в областта на природния газ и на електроенергетиката, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Двете страни са договорили реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита.

Българската страна е запознала турската с реализацията на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“, който трябва да бъде осъществен при условията на европейското законодателство.

В рамките на предпроектното проучване ще бъдат разгледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, включително и входна точка Турция, е било посочено по време на срещата.

Министър Петкова припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа, което ще позволи увеличаване на капацитета за транзит от България за Турция, ще има възможност и за реверсивни доставки към страната ни.

От турска страна е бил проявен интерес за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

3

Hissarion

07.09 2017 в 16:38

Ако дойде някой общински съветник от Коня, и с него ли ще се срещне Борисов? Той като не е наясно, да вземе някой да му обясни, че има етикет при тия срещи.

8359

2

kibrito

06.09 2017 в 19:28

Благодарим ви за поздрава, но каква е връзката между поздрава и Григор Димитров, който държи царевица и разлиства чушките? Нешо се е объркали с Copy-Paste май...

8417

1

IBL IBL

06.09 2017 в 19:11

Учтиво благодаря за жеста на внимание от страна на комшиите. Заслужава да се оцени и окуражи.