Турция ни поздрави за Съединението и обеща по-сериозно сътрудничество в енергетиката

OFFNews 06 септември 2017 в 17:10 3993 3

Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки, увери енергийният министър на югоизточната ни съседка Берат Албайрак, който се срещна с премиера Бойко Борисов и българския си колега Теменужка Петкова по време на еднодневното си посещение у нас.

След като ги е поздравил за националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия - турският министър е обсъдил с българските държавници задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество в областта на природния газ и на електроенергетиката, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Двете страни са договорили реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита.

Българската страна е запознала турската с реализацията на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“, който трябва да бъде осъществен при условията на европейското законодателство.

В рамките на предпроектното проучване ще бъдат разгледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, включително и входна точка Турция, е било посочено по време на срещата.

Министър Петкова припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа, което ще позволи увеличаване на капацитета за транзит от България за Турция, ще има възможност и за реверсивни доставки към страната ни.

От турска страна е бил проявен интерес за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

07.09 2017 в 16:38

Ако дойде някой общински съветник от Коня, и с него ли ще се срещне Борисов? Той като не е наясно, да вземе някой да му обясни, че има етикет при тия срещи.

12359

2

kibrito

06.09 2017 в 19:28

Благодарим ви за поздрава, но каква е връзката между поздрава и Григор Димитров, който държи царевица и разлиства чушките? Нешо се е объркали с Copy-Paste май...

12416

1

IBL IBL

06.09 2017 в 19:11

Учтиво благодаря за жеста на внимание от страна на комшиите. Заслужава да се оцени и окуражи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!