Quantcast

Освобождават от осигуровки парите за транспорт или наем на учителите, работещи в друго населено място

OFFNews Последна промяна на 06 август 2018 в 12:41 2110 0

Снимка pixabay.com

Държавата да не изисква плащането на осигуровки върху сумата, която се възстановява на учителите си за направените от тях разходи за междуградски транспорт или наем, предлага социалният министър Бисер Петков.

Става въпрос за педагозите, които преподават в населено място извън местоживеенето си. Техните разходи за транспорт или за наем (до 200 лв.) се възстановяват, съгласно наредба. Няма обаче изричен текст, който да указва, че върху тези пари не се плащат осигурителни вноски. Това създало проблеми на училищата, защото при проверки данъчните издавали задължителни предписания за плащането им.

"В Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски липсва текст, съгласно който посочените възстановени разходи се освобождават от начисляване и внасяне на осигурителни вноски - пише министър Петков, който е внесъл в Министерския съвет предложение за промяна на наредбата. - Липсата на изричен текст е предпоставка за различно тълкуване. При проверки от данъчните органи в образователните институции са дадени задължителни предписания за внасяне на осигурителни вноски върху възстановените разходи за транспорт или за наем на педагогическите специалисти, тъй като тези разходи не са изрично уредени в изключенията, предвидени в чл. 1, ал. 8 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

Проектът на постановление е обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, уточнява министърът в мотивите си.

Очаква се предложението да се гласува от МС след около месец.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !