През лятото добре балансираното меню, комбинирано с рутина на хидратация, е ключът към доброто здравословно състояние на организма ни. Неправилният избор на храна може да доведе до различни здравословни проблеми, като редица проучвания показват, че над 60% от хората правят по-нездравословни хранителни избори през летните месеци в сравнение с останалата част от годината. Според изследване на Европейската комисия тези резултати се дължат на по-дълготрайния ни престой навън през лятото.
В Европа, над 50% от населението увеличава консумацията на висококалорични и мазни храни по време на летните си ваканции. Също така, високите температури водят до дехидратация, която много голям брой от населението утолява с газирани напитки. Проучване на Световната здравна организация (СЗО) показва, че консумацията на захарни напитки се увеличава с 30% през лятото. А конкретно в България, българите консумират средно около 1,5 литра безалкохолни напитки на ден през летния сезон, което е значително над препоръчителните количества. Този тип напитки са не само високо калорични и с ниска хранителна стойност, но и могат да доведат до различни здравословни проблеми като повишаване на кръвното налягане и нивата на холестерол, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.
С всяко издание “Нестле за Живей Активно!” цели да затвърди важността от балансираното меню и физическата активност през всеки един сезон от годината. И това лято инициативата иска да напомни на своите последователи кои са храните, които е добре да бъдат интегрирани в дневното меню. Осъзнатите и здравословни хранителни избори, в комбинация с активното движение, са от ключово значение за поддържане на добро здраве през летните месеци. Понякога обаче е трудно да преценим кой е правилният избор за самите нас. Затова, за да бъде избегнат приемът на грешните храни и напитки, в следващите редове могат да бъдат открити няколко ценни предложения за хапване, които да станат част от менюто ви това лято.
Свежи и богати на витамини сезонни плодове
Освен освежаващи, леки и много вкусни, плодовете през летния сезон са една добра алтернатира, когато усещате глад, но искате да избегнете приемът на тежки храни. Освен, че ще ви заситят, плодовете ще набавят нужните на организма витамини, минерали и антиоксиданти. Любимата на всички диня е богата на витамини A и C, съдържа 92% вода, което я прави идеална за хидратация. Не причинява подуване и действа разхлаждащо. Друго добро предложение са горските плодове като ягодите, малините и боровинките, които са доста богати на фибри и антиоксиданти. Помагат за правилното храносмилане и предовратяват усещането от подуване. Също така са идеални за приготвяне на домашен сладолед - десерт, който е едновременно полезен и много вкусен.
Протеинът – най-добрият приятел на физическата активност
Протеинът трябва да бъде неизменна част от менюто на всеки един от нас, както през лятото, така и през всички останали сезони. Най-подходящите протеино за горещите месеци се откриват под формата на риба и морски дарове, пилешко месо, тофу и нискомаслени млечни продукти. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които подпомагат сърдечното здраве и намаляват възпаленията. Пилешкото бяло месо нискомаслено и богато на протеини. Съдържа високо количество протеини и малко мазнини, което го прави идеално за поддържане на мускулна маса и контрол на теглото. Тофуто, предпочитано от много вегетерианци и вегани, е продукт от соя, богат на растителни протеини, който съдържа калций и желязо. Нискомаслените млечни продукти като обезмаслено мляко, йогурт и нискомаслено сирене са богати на протеини, калций и витамин D, които подпомагат здравето на костите. Протеините са ключови за поддържане на здравословна диета през лятото. Те подпомагат мускулния растеж и възстановяване, контролират теглото, увеличават ситостта и подобряват метаболитното здраве.
Не само здравословни, но и разнообразни мазнини
Авокадото, ядките, зехтинът и маслините са истински добрият избор, който може да направите, ако искате да набавите на организма си здравословни мазнини. Освен, че всички те заедно си партнират много добре в една свежа лятна салата, дори по отделно имат изключително благоприятни свойства и плюсове. Авокадото е много популярно и то с причина – богато е на мазнини, фибри, витамини C, E и K. Поддържа състоянието на сърцето и може да бъде хапвано както самостоятелно, така и на филийка пълнозърнест хляб, крекер или в салата. Ядки и семена като бадеми, орехи, чиа и ленени семена са богати на омега-3 мастни киселини, протеини и фибри и когато приемани в умерени количества, подобряват храносмилането и не причиняват подуване. Зехтинът може да бъде използван при овкусяването на всяко едно ястие, защото е вкусен и полезен. Съдържа антиоксиданти като витамин E и полифеноли, които подпомагат здравето на кожата, както и мононенаситени мастни киселини, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Маслините, които са винаги овкусени с много зехтин, са също толкова полезни. Те съдържат фибри и витамин E и подобряват сърдечното здраве и храносмилането. Могат да бъдат перфектен снакс, както и да се комбинират с всяка салата или основно ястие.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Алфа Рисърч: Българинът е оптимист за личното си благо, но не и за това на държавата
Орбан: Унгарската компания MOL иска да купи рафинерията на ''Лукойл'' в Бургас
Орбан: Унгарската компания MOL иска да купи рафинерията на ''Лукойл'' в Бургас
Главчев на Витоша по ''чистите'' пътеки