Ощетените от квестори седмокласници сами си били виновни за по-ниските резултати

Александра Маркарян 11 юли 2018 в 11:29 12886 4

Снимка БГНЕС, архив

Ваня Кастрева

Ощетените на изпита по математика седмокласници сами са си виновни, ако са получили по-малко точки. Такъв извод може да се направи от отговора на началника на Регионалното управление на образованието в София - град по повод случая, при който квестори пропуснаха да дадат листове за белова на 12-те ученици явили се на изпит по математика в зала 2 на 148-о основно училище.

За него писа OFFNews след сигнал от бабата на едно от потърпевшите деца - Александра Георгиева.

Липсата на листове за белова на втория модул (първият е тест, а вторият - задачи с подусловия, които учениците трябва да решат) лишава учениците от възможността да изведат детайлно решенията си на задачите, каквото е изискването за модула. По-малкото точки, които биха получили, намалява и сбора от двата модула, на чиято база се извършва класирането за гимназиите.

Обърнахме се към Министерството на образованието и получихме писменото му уверение, че няма да има ощетени деца. Оценките излязоха и стана ясно, че истината не е точно такава. Дни по-късно до семейството, подало сигнала до OFFNews, пристига отговор от РУО-София, подписан от началничката му Ваня Кастрева.

В него пише, че учениците може и да не са получили листове за белова (драстично нарушаване на правилата за провеждане на изпита - бел. а.), но са получили такива за чернова - по 3 броя. "10 от учениците, включително дъщеря Ви - пише Кастрева до бащата, подал сигнала - са върнали неизползвани листове."

Всеки знае, че листовете за чернова не се проверяват. Това се набиваше и в нашите глави, докато бяхме ученици, а днес - и на децата - с възмущение коментира отговора Александра Георгиева, която го предостави на OFFNews. Чернови не се гледат нито в училище, нито в университета и децата прекрасно го знаят.

Това обаче не се споменава в отговора от Кастрева. Там се отбелязва, че "с оглед възникналата ситуация и с цел недопускане на ощетяване на учениците е взето решение... оценителите да разглеждат всички материали, включително и черновите".

Може би от РУО са сметнали, че децата имат способността да провиждат в бъдещето, разбрали са, че и черновите им ще бъдат зачетени и са писали на тези листове. Уви, предположението няма как да е вярно, а решението им не отговаря на въпроса може ли така проведен изпит да бъде валиден.

В края на писмото си Кастрева все пак желае успех на момичето и споменава, че "предстои финализиране на процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност на лицата, допуснали нарушения при провеждането на изпита". OFFNews ще провери дали процедурата е приключила и своевременно ще информира читателите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11900

4

Tanos

12.07 2018 в 17:34

Невежество, арогантна бруталност - проста и некомпетентна стринка - пак децата и родителите виновни. Що не си тръгнат вече. Министърът пише глупости за "черни лебеди" критикари. Да си ходи и той. Той ги търпи и крепи тези тетки скапани.

12016

3

Велейн

11.07 2018 в 20:51

Ааааа това е любимката на Даниелчо Вълчев... еееех пуста права лопата,пуста лопатааа! Отдавна трябваше да си търси работа тази, но има добри покровители!

11866

1

кумчо вълчо

11.07 2018 в 12:04

По-скоро сме винивни вскчи ние, че позлволаване на такива като тази тетка ш.бана да решава сътбите на децата и на всички нас! Ама така е, овча сътбва ....

Едни такива по-чести линчове с катран и перушина биха решили много от проблемните на територията