Ощетените от квестори седмокласници остават с по-малко точки на изпита за гимназиите

Александра Маркарян 06 юни 2018 в 14:50 8951 3

Снимка БГНЕС, архив

Таня Михайлова

Ощетените от две квесторки 12 седмокласници от 148-мо училище в София не са били обезщетени при оценяването им. Те са получили по-малко точки на втория модул по математика, въпреки че не са развили подробно решенията на задачите не от незнание, а защото са им били отказани листове за белова.

OFFNews описа проблема при провеждането на националното външно оценяване, от чиито резултати зависи класирането в гимназиите с прием след VII клас. След това Министерството на образованието и науката обеща, че няма да има ощетени деца. За съжаление, към момента това обещание се оказва неизпълнено.

Резултатите излязоха вчера, моята внучка е получила общо 12.25 точки на втория модул при максимални 35. Това означава, че на решени задачи е получила по 0.5 точки, сподели Александра Георгиева, която разказа пред OFFNews за проблема.

При подробно извеждане на решението се дават до 4 точки и половина, но ако то липсва, а се напише само верният отговор, се полага половин точка. Учениците в стаята не са описали подробно решенията, нямат и чертежи, защото двете квесторки са отказали да им дадат листове за белова. Казали им да пишат върху листовете с напечатаните задачи и ги посъветвали да не чертаят.

OFFNews настоя за отговор на въпроса как децата ще бъдат обезщетени. Днес се обърнахме към зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, която изненадващо отрече да има проблем.

"Първо, не можем да говорим за ощетяване - каза тя. - Ще се оцени всяка стъпка от решенията."

Уви, стъпките към крайното решение липсват, защото децата не са имали листове, върху които да пишат. Този очевиден проблем явно остава скрит за отговорните в министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

3

borisboris

06.06 2018 в 15:43

От умрел писмо.
Пострадалите да се обърнат към арменския поп.
При него шансовете са по-големи, отколкото при малоумниците от МОН.

15256

2

mendi

06.06 2018 в 15:43

Абсолютното нещо ми се случи на държавния изпит преди 13 години! Квестори бяха някакви лелки дето искаха в 11:00 всичко да е приключили та да могат да си издадат и да ходят да ядат! По точно такъв начин отказаха да ми дадат допълнителен подпечатан лист защото това дето съм бил писал е достатъчно и няма кой да ни чака...

11866

1

кумчо вълчо

06.06 2018 в 15:41

Не знам какво правят родителите на тези деца ама тая работа не може да остане така, Ако трабва наново ще си организират матури. Ако трабва ще хвърчат оставки! Министри не министри такъв отговор не е допостим!


.... пък и винаги има възможност за алтернатино решение де'т се вика... когато държават липсва или е напълно неадекватна.