Омбудсманът поиска просветният министър да спре черно-белите учебници

OFFNews 31 август 2017 в 15:20 2737 1

Мая Манолова

Снимка БГНЕС, архив

Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова препоръча спирането на възможността за издаване на черно-бели учебници в контекста на скандала с учебниците "за бедни и богати". Той избухна след решението на издателство "Просвета" да предложи цветни и черно-бели по-евтини варианти на едни и същи учебници, а директорът му Никола Кицевски го представи като израз на загриженост към хората с по-скромни материални възможности.

Манолова поиска министър Вълчев да промени своя заповед от 18 август и възможността за черно-бели учебници се спре. Всъщност тя се дава от МОН не за да има учебници за бедни и богати, а защото има предмети, по които пълноцветният печат е безсмислен - математика, физика, химия.

Учебниците до VII клас са осигурени от държавата. Въпросът не стои така след основното образование, първият клас от което е 8-и. Тази година точно за осми клас ще има нови учебници, които родителите ще трябва да купят, и "Просвета" направи съответните по-евтини и по-скъпи варианти.

"Това решение е скандално и дискриминиращо, защото по косвен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки социалното разделение между тях“, посочва в становището си до образователния министър Манолова. Според нея заповедта "не показва с нищо, че основният приоритет на правителството е образованието", пропускайки факта, че решението за учебници за бедни и богати не е на МОН, а на "Просвета".

„Говорим за равен достъп до образование на всички деца в България, а въвеждаме дискриминационни политики в дейностите на образователната система“, продължава Манолова и завършва с думите, че ролята на държавата е да полага усилия, за да заличи пропастта между бедни и богати и да стимулира "цветното" мислене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки