Омбудсманът поиска облекчен режим за ТЕЛК на хората с необратими увреждания

OFFNews 18 юни 2021 в 09:05 1474 0

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров във връзка с критериите на медицинската експертиза и редът за нейното провеждане. Повод са десетките сигнали и жалби до институцията на омбудсмана, в които хората в неравностойно положение търсят съдействие за разрешаване на дългогодишни наболели проблеми. 

„Като омбудсман, бих искала да отбележа, че един от сериозните проблеми, на който до момента не е намерено решение, е определянето от ТЕЛК на срок на инвалидността, който не е пожизнен, при граждани с дефинитивни състояния без възможност за пълно или частично възстановяване“, пише Диана Ковачева до д-р Кацаров. 

Тя посочва, че причина за това най-често е изискването на чл. 69, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза, съгласно който при множествени увреждания, някои недефинитивни, срокът на инвалидността се определя от една до три години. Омбудсманът акцентира, че в голяма част от случаите съпътстващите увреждания, които налагат периодичното преосвидетелстване на граждани, нямат решаващо значение при определяне на общия процент трайно намалена работоспособност/вида и степента на увреждане, а нерядко изобщо не участват при оценката. Освен това, при преосвидетелстване на тези граждани, от ТЕЛК изискват те да представят документи, доказващи и дефинитивното увреждане. 

Според гражданите, това е унизително и лишено от всякаква логика изискване, тъй като поставената им диагноза е дефинитивна, т.е. окончателна и необратима. 

Доц. Диана Ковачева обръща внимание и на факта, че честото преосвидетелстване на такива граждани, освен затруднения и финансови разходи за тях, допълнително натоварва и органите на медицинската експертиза.

По този повод общественият защитник препоръчва на здравния министър да се регламентира определянето на пожизнен срок на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане за всички случаи, когато водещото увреждане е дефинитивно. Тя настоява още да се ускори въвеждането на информационната система „Медицинска експертиза“ и да се създаде възможност за подаване на всички документи за ТЕЛК по електронен път.

Според Диана Ковачева в условията на пандемия тази системата не само ще помогне на гражданите, които разполагат с техническа възможност, да изпращат по електронен път документите си, но и ще осигури достъп на отговорните органи до цялата медицинска информация, която има отношение към експертизата. В препоръката си до здравния министър, омбудсманът настоява и за засилване на контрола върху дейността на органите на медицинската експертиза, да не се допускат случаи на механично назначаване на допълнителни изследвания и консултации, които не са необходими за експертизата или са налични във вече представените медицински документи. Омбудсманът е категорична, че е необходимо навременно да се осигурят на здравноосигурените лица всички необходими изследвания и консултации за експертизата, които да бъдат заплащани от НЗОК.

Не на последно място Диана Ковачева настоява за проверки на всички РКМЕ и ТЕЛК в страната във връзка с осигуряване на достъпна среда - пред и в сградите, за явяващите се за освидетелстване и преосвидетелстване хора с увреждания, както и на организацията на работа на комисиите.

„За съжаление, провеждането на голяма част от изследванията, особено високоспециализираните в дома на тези граждани е невъзможно, а специалистите отказват да ги посетят за провеждане на необходимите за експертизата консултации“, подчертава омбудсманът. 

Доц. Ковачева акцентира и върху необходимостта от гарантиране на справедливо оценяване, включително на хората с множествени увреждания, и припомня отправената препоръка за обсъждане на изменения в Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вид и степен на увреждане) в промени, които да позволят при определяне на общата оценка да се взимат предвид оценките за всички съпътстващи увреждания, независимо от тяхната тежест. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови