Омбудсманът към НСИ: Защо е-преброяването не е докрай електронно

OFFNews 09 септември 2021 в 10:01 2511 0

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателите на НСИ Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии Ивайло Мирчев, в които ги информира за десетките жалби и сигнали във връзка със системата за електронното преброяване.

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява преброяването, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от „Преброяване 2021“.

„Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно“, пише Диана Ковачева.

Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код, с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн. Ако лицето (лицата) в едно жилище вече са се преброили по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска кода, генериран от системата, който удостоверява това и за тях не трябва да се попълват преброителни карти от преброител. 

„На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си. По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят“, допълва омбудсманът.

Ковачева добавя, че гражданите поставят въпроса за усъвършенстване на системата, с добавянето на бутона „submit“, с който да се изпрати този код и с това да се финализира процесът по е-преброяване.

Тя допълва, че хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които са извън страната по време на преброяването.

„Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в този период. Ако те не бъдат преброени от член на семейството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени“, подчертава доц. Ковачева.

Сред другите въпроси на хората са - какво се случва, ако имотът им не е отразен на картата и системата не отчита наличието на такъв адрес - нова пречка за получаването на въпросния код, която води до невъзможност имотът и домакинството да бъдат преброени.

„Не по-маловажен проблем, изтъкнат от гражданите, е липсата на достатъчна информираност относно начина, по който ще се осъществи на практика преброяването, например кога ще осъществява посещенията си преброителят, в работно или извънработно време, само в работни дни или и в почивни дни, по какъв начин ще се легитимира т.е. взети ли са мерки, за да не се допуснат злоупотреби като лица с престъпни намерения се представят за преброители, по какъв начин ще се преброяват лица с увреждания, както и такива поставени под карантина. Също така не за всички граждани е достъпна информацията, публикувана в интернет и е необходимо да се търсят и други подходящи алтернативни канали, така че тя да достигне до всички“, допълва омбудсманът.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада