Омбудсманът към Бойко Рашков: Решете проблема с плащането на една и съща глоба по два пъти

OFFNews 01 юли 2021 в 14:50 2616 0

МВР да отстрани пропуските, които налагат гражданите да плащат една и съща глоба по два пъти, защото това е недопустима административна практика, смята омбудсманът Диана Ковачева. Тя е изпратила препоръка до служебния вътрешен министър Бойко Рашков, в която го сигнализира, че към нея се обръщат граждани, които са принуждавани по два пъти да заплащат една и съща глоба за нарушение на Закона за движението по пътищата.

В повечето случаи хората вече са платили задължението, но при заявяване на някаква административна услуга пред органите на МВР или пред НАП те фигурират като задължение и получават отказ за исканата административна услуга.

От наказаните се изисква да представят в МВР документ за разплащането, след което от там им се издава удостоверение, че глобата действително е платена, за да послужи пред НАП за отпадане на задължението.

Диана Ковачева е категорична, че тази практика е недопустима и е проява на лошо административно обслужване, а тези случаи поставят основателни съмнения за начина, по който заплащането на глобите се отразяват в информационната система на МВР и за коректността на информацията за неплатени глоби, която МВР подава към НАП.

"Искам да подчертая, че този проблем е дългогодишен. От 2013 г. омбудсманът отправя препоръки към министъра на вътрешните работи за прецизиране на системата за отчет на направените плащания на глобите, за своевременно подаване на тази информация към НАП, както и при установяване на такива грешки МВР да инициира служебно тяхното коригиране, като изпраща съответното уведомление. В резултат омбудсманът е информиран, че от 30.10.2014 г. е въведен Софтуерен инструмент за проверка на платените фишове, електронни фишове и наказателни постановления (НП), като всяко влязло в сила НП или фиш се проверява в него преди да бъде изпратено към съответното териториално поделение на НАП за принудително събиране на глобите", посочва омбудсманът.

И допълва, че впоследствие е внедрена и автоматизирана информационна система „Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях“, която също трябва да даде възможност за точно и вярно отразяване на плащанията, независимо от начина, по който са направени.

Освен това тя е получила уверение, че са последвали и допълнителни подобрения в системата.

"Отчитам предприетото от МВР за решаването на проблема, в т.ч., че на страницата на министерството е поместена полезна информация за гражданите относно: ред и начин на плащане на глоби по ЗДвП; указания за реда за възстановяване на средства, внесени за погасяване на задължения за нарушения по ЗДвП и Кодекса за застраховането; най-често допускани грешки при плащане на фишове и електронни фишове. Факт е обаче, че в институцията продължават да постъпват сигнали и жалби за неотразени плащания на глоби, което показва, че е необходим по-задълбочен анализ на причините за проблема и отстраняване на пропуските", подчертава Ковачева.

Като проблем омбудсманът откроява факта, че при наличието на неплатени глоби МВР отказва да предоставя административни услуги на гражданите - например издаването и/или подновяването на лична карта, подмяната на свидетелството за управление на моторно превозно средство и др.

Според нея отказът от услуги при наличие на задължения (данъци, такси, глоби) е неправомерно и незаконосъобразно.

"Отказът да бъде извършена административна услуга трябва да почива на законоустановените основания, а именно: наличие на материални и процесуални пречки за извършване на същата. С въвеждането на други изисквания е нарушен един от основните принципи на доброто управление, а именно принципът на законност“, категорична е Диана Ковачева.

Според нея всички актове, действия и бездействия на администрацията трябва да съответстват на нормативната уредба.

"Отказът да бъдат извършвани услуги с аргументи, които надхвърлят нормативните изисквания, по същество представлява отказ от изпълняване на законови задължения, свързани с обслужване на населението", е тезата на обществения защитник.

Ковачева настоява министър Рашков да я информира какви мерки са предприети за съобразяване на проверките на граничните полицаи с влязлото на 30 март т.г. в сила решение на КС, с което бе преустановено принудителното спиране на граждани за неплатени пътни глоби по границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови