Ограничават се полетите на Боинг 737 Макс във въздушното пространство на България

OFFNews 13 март 2019 в 07:51 2314 0

Ограничават се полетите на самолети Боинг 737 Макс във въздушното пространство на България, съобщи транспортното министерство.

На 12 март в 21.00 ч. българско време Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA) е издала директива по безопасност, касаеща самолетите Боинг 737 8/9 MAX.

Във връзка с нея Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” е дала указания за ограничаване на полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране и ремонт. Ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от този тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

Ограничението се въвежда след катастрофата на Боинг 737 Макс 8 в неделя, при която загинаха всички 157 души на борда. Машината се разби минути след излитане от етиопската столица Адис Абеба. Моделът се използва за комерсиални полет от 2017 г. Това е вторият инцидент с Боинг Макс 8 след катастрофата в Индонезия миналия октомври, при която загинаха 189 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови