Общинарите решават днес за нов небостъргач в София

OFFNews 06 юли 2017 в 06:55 4605 0

Строеж на 77-метрова сграда до бул. "България" ще гласува днес Столичният общински съвет. Проектът бе одобрен вчера от комисията по архитектура и градоустройство, след като на предишни заседания бе отхвърлен на два пъти. 

Проблемът с новия небостъргач е дали теренът попада в зона без ограничения за височината на застрояване или не, както и за влиянието му върху трафика в района. Инвеститорът е дружеството "България билдинг". Новият небостъргач ще включва офиси, магазини, жилища и апарт хотел. 

Граждани от района излязоха на протест и организираха и подписка против строежа в края на юни, въпреки че проектът отпадна от дневния ред на СОС тогава. Според тях общият устройствен план на София предвижда на мястото на сегашната градинка да може да се строи „кафене или църква". Те наричат градинката, където ще се извиси зданието, „белият дроб на голямото кръстовище”. 

В края на миналата година Върховният административен съд реши окончателно да отмени отказа на главния архитект да разреши проекта, защото ОУП не важи в частта му за конкретния терен. 

През април комисиите по градоустройство и по екология върнаха искането на инвеститорите, за да направят транспортен анализ. Тогава те поискаха доказателство, че теренът попада в зона, която допуска застрояване без ограничения за височината.

Според кмета на район "Красно село" Христо Апостолов сградата ще улесни паркирането в района, тъй като ще се строи и подземен паркинг на три нива, който може да се използва на преференциални цени от живеещите наоколо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови