Общият успех след 7 клас = 1/6 от бала за прием в гимназиите

OFFNews Последна промяна на 28 август 2015 в 10:44 5917 3

Общият успех от дипломата за седми клас влиза в балообразуването за прием в гимназиите и ще формира 1/6 от бала. 

Това заяви зам.-министър Ваня Кастрева по БНР. До този момент училището определяше два балообразуващи предмета, след промяната ще определя един, а другият ще бъде общият успех, обясни тя.

"В балообразуването на учениците за приема след седми клас една шеста част от бала извежда общия среден успех от удостоверението. Всеки предмет има своята сила и своето значение в развитието на общото знание. Защото всеки предмет има принос за личностното развитие на детето ни", каза още Кастрева.

Подготвяните от МОН изменения на наредбата за прием в гимназиите ще дадат по-голяма свобода за избор на балообразуващи предмети, като се отчита спецификата на съответния профил. Училищата по изкуства и спорт могат да избират между изпита по български и по математика като един от балообразуващите предмети.

Почти 10 години общият успех не се взимаше под внимание, с изключение на случаите, когато става дума за прием на деца с еднакви балове. Целта на промяната, която попари бъдещите седмокласници, е учениците да бъдат мотивирани за по-задълбочена подготовка по всички предмети. 

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пък предложиха и оценка за поведение да влиза в бала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2015 в 06:32

Тъпизъм на макс. Как се изкарва отлична оценка на село и как се изкарва тройка в елитно училище. Айде г-жа у лево и потърсете друг начин да накарате децата да учат.

28.08 2015 в 13:19

На базата на какво се прави това?

Или на некои ТЪП чиновник му е скимнало.
Как може в бала да влиза оценка която не се определя по национален стандарт, а на базата характера на учителя?

Абсолютни идиоти!!!!

28.08 2015 в 11:49

Яко ГиЗназиите!