Обществени организации настояха за нов медиен закон

OFFNews 24 септември 2019 в 16:16 1676 0

Снимка Pixabay

Сдружение „Инициатива Единение“, Международна организация за реална алтернатива и Асоциация „Национална Сигурност“ излязоха с декларация за ситуацията в националното радио.

Те настояват медийната парламентарна комисия да проведе обществена дискусия за ролята на обществените медии БНР и БНТ, въз основа на която да се изготви нов медиен закон. Една от целите му трябва да е независим бюджет за обществените радио и телевизия по аналог с бюджета на съдебната власт, посочват авторите на декларацията. Друга тяхна идея е да се предложи нов начин за сформиране на Съвета за електронни медии с участието на представители на обществеността.

Трите обществени организации настояват още, ако медийната комисия не свърши това, президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност по тази тема най-късно до края на ноември. 

Надяваме се политически отговорните фактори да осъзнаят, че имат последен шанс да прекратят агонията в обществените медии и в медийния регулатор, преди задаващата се медийна анархия да погълне и медиите, и регулатора и самите тях, завършва декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови