Образователната система може да поеме 20 000 украински деца без сътресения

Промяна във ваканциите няма да има, е категоричен министърът на образованието акад. Николай Денков

OFFNews 13 март 2022 в 19:26 2109 0

Снимка Архив БТА

Образователната ни система може да поеме около 20 000 украински деца, без да се натоварва. Подготвя се и сценарий със 100 000 деца, но при него ще трябва пренастройване на системата, стана ясно от думите на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков пред бТВ. 

"Около 11 300 са децата под 18 г. сред бежанците от Украйна. Трябва да се разбере колко ще искат да останат, къде ще останат и ще им се предложат училища и детски градини", обясни Денков.

По думите му украинчетата ще имат допълнителни часове по български език, като те ще бъдат финансирани от бюджета на МОН. Има и учители, които ще осигурят това обучение.

"Децата с двойно гражданство вече са в училищата и в детските градини. Сега става дума за тези, които ще са със статут на бежанци", коментира министърът.

Чака се от Министерството на здравеопазването да уточни какъв е здравният им статус, за да бъдат приети децата в училища и забавачки - например какви ваксини трябва да имат, напомни Денков.

Той бе категоричен, че промяна във ваканциите на учениците не се предвижда, "тъй като имахме онлайн обучение през цялото време на епидемията". Усилията според него трябва да се насочат към компенсиране на пропуските и връщане в училище на тези деца, които са отпаднали. Но заради неприсъственото обучение, както миналата година, ще се използват две седмици след края на учебната година.

"Ние излязохме с една статистика, която показа, че нашите ученици имат доста по-малко задължителни учебни часове, отколкото техните връстници в европейските страни. Най-големи са разликите между 1 и 6 клас. Всъщност, след това от 7 до 11 клас практически са равни на техните връстници. 12 клас също е по-кратък, но той си има специфика", обясни министърът.

Преди три дни стана ясно, че МОН обмисля три варианта за старт на учебната година, като графикът предвижда и намаляване на ваканциите на учениците. Според него учебната 2022/2023 година може да започва на 1 септември, на 7 септември или, както досега, на 15 септември. 

По думите му МОН вече организира преглед на учебните програми и на учебниците, но той трябва да върви заедно и с дискусия.

Акад. Денков обясни още, че отпадането на тестовете за COVID в училищата зависи от решението на здравните власти. Образователното министерство очаква те да отпаднат колкото е възможно по-бързо. Министърът каза, че вече в около 50 от 250 български общини няма тестване, защото в тях заболеваемостта е под 250 на 100 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови