Обмислят как да ограничат продажбата на земеделска земя на чужденци без санкции от ЕС

OFFNews 14 юли 2017 в 09:20 3445 1

Румен Порожанов

Изискването чужди граждани да докажат поне пет години уседналост у нас, за да могат да купят земеделска земя, трябва да отпадне заради риск от тежки санкции от ЕС. Правителството обаче ще търси други начини да ограничи тази практика, обясни земеделският министър Румен Порожанов в сутрешния блок на bTV.

„През 2014 г. със закон е въведено ограничение, което противоречи на поне 3 от членовете за функционирането на ЕС и на две от решенията на Европейския съд. Образувана е процедура, като срокът, преди да ни дадат на Европейския съд, е докъм края на септември”, посочи министърът.

Ако България не реагира, първоначално я грози глоба от 900 000 евро с 660 евро наказателна лихва на ден и възможност първоначалната санкция да бъде повтаряна. „Ние в МЗХ не можем да носим отговорност за такава санкция от над 1 млн. евро, която ще се калкулира”, заяви Порожанов.

По думите му вече е изработен законопроект, който ще позволи на чуждестранни граждани да купуват земя у нас. Разпоредбите на ЕС изискват той да важи и за граждани от страни извън общността – например от Турция или Русия.

Предстои в Министерския съвет да бъде създадена работна група, която да обмисли могат ли да се поставят друг тип ограничения.

Порожанов посочи, че има и други страни в ЕС, които заплашени от санкция заради невъзможност чужденци да притежават земеделска земя. Една от тях е Полша.

Градушки

Министърът посочи, че земеделски стопани са подали 650 заявления за поражения от градушки. Министерството ще помогне на тези, чиито щети са 100%. Към момента най-големи поражения има по насаждения с пшеница и слънчоглед.

Над 650 заявления за обезщетения след градушки са подали земеделските стопани, посочи агроминистърът. Той посочи, че ще се помогне на тези, които са претърпели 100% щети, като до момента най-много са тежко поразените имоти със слънчоглед и пшеница. Размерът на обезщетенията ще зависи от това дали стопаните имат застраховки. Градушките са унищожили напълно около 118 000 декара земеделска земя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews