Областната управителка на София не дава оставка заради скандала със СОС

За постамента на ПСА няма решение, чакаме съдът за демонтажа, но сме в процедура по преместване, обясни Тодева

OFFNews 16 февруари 2024 в 08:38 1974 5

Вяра Тодева

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Вяра Тодева

Всеки може да ми иска оставката, но няма нито една причина за това. Докато съм областен управител, ще връщам всяко незаконосъобразно решение, независимо от мнозинството, което го е взело. 

Това заяви областният управител на София Вяра Тодева, която върна избора на зам.-председатели и състава на комисиите в Столичния общински съвет. От БСП-София, ГЕРБ и ИТН поискаха оставката или отстраняването й заради тази заповед, издадена вчера. 

„Вчера върнах решенията на СОС за избор на заместник-председатели както и за съставите на комисии поради допуснати съществени процедурни нарушения. Тези решения ще трябва да бъдат прегласувани. Съществените процедурни нарушения са няколко. На първо място – извънредното заседание не е свикано по правилата, общинските съветници са били наясно, имало е предложения да бъде прекратено заседание, което не се е случило. Заседанието не е било предварително оповестено с дневния ред, материалите не са били предоставени на общинските съветници, не са били качени, така че нямах друг избор освен да върна това решение“, допълни Вяра Тодева.

Три месеца имаха време да направят процедурата законосъобразна, подчерта тя. И уточни, че това не е първото решение, което връща. 

Считам, че Георги Георгиев, който е бил председател на СОС от ГЕРБ и е юрист, трябва да държи на закона и като такъв трябва да спазва законовите процедури, да ме подкрепи, подчерта Вяра Тодева в отговор на въпрос. 

В заседание продължило до среднощ миналата седмица постовете бяха разпределени, а ГЕРБ, БСП, ИТН и отделилите се от "Възраждане" оглавиха най-важните комисии.

За постамента на ПСА все още няма решение, обясни Тодева. В момента сме в процедура по преместване, независимо какво ще постанови съдът за демонтажа на фигурите. Вече има два проекта за преместването му в Музея на социалистическото изкуство, чакаме съдебното решение и ще ги представим на министерството на културата, каза още Вяра Тодева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

16.02 2024 в 13:01

Така се прави. Кратко, аргументирсно и на момента.

22548

4

dolivo

16.02 2024 в 11:39

добра е

1000

3

4I4ATA

16.02 2024 в 10:51

Браво на Тодева, а моча директно на чакъл!

2099

2

Mateevk

16.02 2024 в 10:23

Ами точно за това й искат оставката, а някои заплашват вече, че наближавал момента, когато паметника трябвало да се монтира пак на същото място. И имат предвид "списъка на Путин" естествено. Навремето се пееше, че комунизмът си отива, а сега се връща абсолютно същото като политическа надстройка, но с нова опаковка. И е ужасно, че има "ентусиасти", които искат това!

2159

1

Kilca

16.02 2024 в 09:19

Браво! Най-накрая областен управител българин, с чест и достойнство!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика