НЗОК ще ни плаща за лечение в ЕС, но колкото би платила у нас

Нели Чолашка 29 ноември 2013 в 10:33 2366 0

Лечение с кибернож.
Лечение с кибернож.

 

Здравната каса ще покрива част от разходите на българи, които изберат да се лекуват в друга държава от Европейския съюз.

Това решиха депутатите с приемането на промени в Закона за здравето на първо четене. С него се променят и Закона за здравното осигуряване, както и Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Директива на ЕС задължава държавата ни да поема разходите на българи, които се лекуват в друга държава от Евросъюза още от 2011 г., но чак сега това ще бъде уредено и в законите.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща обаче само до сумата, която се изплаща у нас по съответната клинична пътека. За някои заболявания лечението в други страни от ЕС е 20 пъти по-скъпо.

Даниела Дариткова от ГЕРБ попита здравният министър Таня Андреева, която депутатите от ГЕРБ си поръчаха за дебатите по този законпроект, ще стигнат ли парите, заложени в бюджета на НЗОК за болнично лечение, за да се покрият и разходите на българи, които се лекуват в друга държава.

"На 24 ноември се навърши годишнина от публикуването на труда на Дарвин, дойде момент, в който тази теория се оборва. Моля Ви, дръжте се по-професионално, а не като влечуги и земноводни в терариум", обяви в началото на изявлението си Десислава Атанасова

После мина по същество и също попита осигурени ли са средства за лечението на българи в чужбина, както и за създаването на регистър на редките болести, тъй като с промените в Закона за здравето се задължава Министроството на здравеопазването да направи такъв регистър.

С промените в закона за лекарствата пък ще бъдат описани критериите за безопасни козметични продукти и ще бъдат предвидени санкции за продукти, които не отговарят на тези критерии.

Нигяр Джафер от ДПС призова да се спре с логореята и де се премине към гласуване на проектозакона и обвини Атанасова, че принизява и профанизира чисто професионални теми.

Здравният министър Таня Андреева напомни на депутатите от ГЕРБ, че директивата за лечение в друга държава от ЕС е още от 2011 г., а тази за козметичните продукти - от 2009 г. и щеше да е много по-явен признак на загриженост, ако бяха променили законите по времето на тяхното управление.

Тя се оплака също, че ГЕРБ хем са я повикали в парламента, хем не са се регистрирали днес сутринта и заради това са я забавили с един час, а тя има токлкова много работа в министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови