СЗО се извини на гърците - излъгала, че си инжектират ХИВ умишлено

OFFNews 27 ноември 2013 в 11:31 3042 0

СПИН, Снимка: БГНЕС
СПИН, Снимка: БГНЕС

 

Световната здравна организация (СЗО) се извини на гърците за информация, че много от случаите на заразяване с ХИВ в страната болните са си причинили умишлено, за да получат социални помощи. Става въпрос за "огромна редакторска грешка", се посочва в опровержението на организацията.

Вчера световните медии цитираха доклад на СЗО, в който се твърди, че "нивата на ХИВ-зарази и употреба на хероин (в Гърция - б.р.) значително са се повишили, като в половината от новите случаи на ХИВ хората са се заразили умишлено, за да получат държавна помощ от 700 евро и по-бърз достъп до програмите за лечение на наркомани".

"Това беше една голяма грешка, за която СЗО се извинява", заяви по-късно говорителят на здравната организация Грегъри Хартъл.

Коректният вариант на информацията е, че половината от новите случаи на заразяване с вируса в страната са чрез инжектиране със спринцовки, а една малка част от тях са били умишлени.

Докладът на СЗО е публичен от септември месец, но получи медийно внимание едва вчера.

Новината, че гърци се заразяват нарочно с ХИВ, за да получат помощи от 700 евро на месец, обиколи световните агенции за часове и предизвика гняв сред читателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!