Дълговете на болниците се увеличили с 60 млн. лева за година

OFFNews 11 февруари 2014 в 17:20 1860 0

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова

Задълженията на болниците достигнаха историческите 402 млн. лева, докато в началото на 2013 г. те бяха около 340 млн. лева. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова по време на извънредна пресконференция по тема „Здравеопазване“.

Това са данните към месец ноември, което означава, че само няколко месеца след началото на управлението на новото правителство дълговете са се увеличили с 60 млн. лева, подчерта Атанасова.

При последния отчет на Здравната каса при нашето управление здравно неосигурените бяха 1,2 млн. души, а сега те са над 2 млн. души, обясни Атанасова.

За 8 месеца в Народното събрание е разгледан само един законопроект за здравеопазване - законът за лекарствата в хуманната медицина, внесен от двама депутати от БСП и ДПС, на който има наложено вето, посочи тя.

За тази година за Фонд „Ин витро“ са предвидени 8 млн. лева, а през миналата година бяха заделени 15 млн. лева. От постановлението за изпълнение на държавния бюджет, прието от Министерския съвет, се вижда, че едни 6 млн. лева са дадени едновременно на Фонда за лечение на деца и на Фонд „Ин витро“. Има информация и за забавяне на кандидатстващите за Фонда, допълни депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Управляващите имаха претенция, че са най-експертният кабинет, но до момента по тема „Здравеопазване“ свършеното е нула, категорична е Десислава Атанасова.

От ГЕРБ предупредиха и за възможна наказателна процедура срещу България заради забавянето на приемането на Закона за трансгранично лечение на пациенти и наредбата към него, която все още не е готова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!