НСТС отхвърли предложението на БСП еднократната помощ за второ и трето дете да е 10 минимални заплати

Тристранният съвет отхвърли и предложението на Продължаваме промяната за изменение на ''швейцарското правило''

OFFNews 22 ноември 2022 в 16:44 1243 0

НСТС

Снимка bia-bg.com

Национален съвет за тристранно сътрудничество

Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца, внесен от БСП, с който се предвиждаше еднократната помощ за всяко второ и трето дете да е 10 минимални работни заплати за работещи родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането, предаде БГНЕС.

В края на октомври левицата внесе законопроекта, в който се предвиждаше еднократна помощ за ученик да се получава и за деца, записани не само в първи, но и във втори, трети и четвърти клас.

"Можем да кажем, че предвид големите неясноти, даваме възможност да бъде направена ясна финансова обосновка и това би коствало на бюджета 250 млн. лв", заяви служебния министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и посочи, че не намира основание в тези искания и от МТСП не го подкрепят.

Бившият социален министър Георги Гьоков каза, че от БСП не са имали желание да дискриминират, когото и да било, а да се стимулира раждаемостта.

Националният съвет за тристранно сътрудническо отхвърли и Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, предвиждащ промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите, или т.нар. "Швейцарско правило".

Предложението беше внесено от "Продължаваме промяната" в началото на ноември. 

Според Министерството на труда и социалната политика необходимите допълнителни средства над предвидените се очаква да бъдат за 2023 г. – 54,7 млн. лв., за 2024 г. – 339,3 млн. лв., за 2025 г. – 925,4 млн. лв. и сегашният метод е за предпочитане пред несигурният.

Министерството на финансите също не подкрепи законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови