''Продължаваме промяната'' със законопроект за изменение на ''швейцарското правило''

OFFNews 04 ноември 2022 в 15:44 1923 0

хора с маски

Снимка Getty Images

Промените няма да допуснат повече разминавания между старите и новоотпуснатите пенсии на лица с еднакъв стаж и принос към системата

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" внесе законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване с промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите - т.нар. "швейцарско правило", съобщиха от партията. 

Чрез промените доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече.

Сега пенсиите се индексират с 50% от нарастване на средния осигурителен доход и 50% от нарастване на инфлацията, а през 2010 г., 2011 г., 2012 г., 2017 г., 2018 г. и 2019 г. правилото не се е прилагало. При отпускане на нова пенсия тя се изчислява с целия натрупан ръст на осигурителния доход, което създава разликата.

6 години изчезнаха от сметките за пенсии

Годините от 2010 до 2012 са обявени за "нулеви". Това е станало чрез изрични нормативни разпоредби в законите за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответните години и не е извършено осъвременяване на трудовите пенсии по т.нар. „швейцарско правило“ (чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване), считано от 1 юли на съответната година.

От "Продължаваме промяната" обясняват, че изменението на "швейцарското правило" е крайно наложително за пенсионната система, като с промяната не се допуска отново да се получат разминавания между старите и новоотпуснатите пенсии в бъдеще.

"През годините наблюдавахме как хора с еднакъв стаж и принос в системата получават различни доходи, а това създава несправедливост в системата. Връщането на доверието в пенсионната система чрез продължаващо справедливо индексиране на доходите на пенсионерите е сред 16 приоритета, за които "Продължаваме промяната" вече работи в 48-ото Народно събрание", посочват още оттам. 

Според ПГ на ПП предложената промяна няма да постави под риск финансовата устойчивост на пенсионната система и държавния бюджет, тъй като при осъвременяване с целия ръст на осигурителния доход, приходната част ще бъде подсигурена от съответните увеличени постъпления от осигуровки.

В случаите на осъвременяване с ръста на инфлацията, приходната част ще бъде подсигурена от увеличените постъпления в държавния бюджет поради инфлацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!