БСП иска еднократната помощ за второ и трето дете да е 10 минимални заплати

Левицата предлага еднократна помощ за ученик да се получава и за деца, записани не само в първи, но и във втори, трети и четвърти клас

Рени Петрова 24 октомври 2022 в 15:25 5236 0

родители

Снимка pixabay

Сега помощта е 600 лева за второ дете

Родителите да получават по 10 минимални заплати при раждането на всяко второ и трето дете - това предлагат от БСП в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца, внесен в 48-ото Народно събрание.

От БСП предлагат еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, да е не по-малко от "10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете", като родителите трябва да са осигурени 24 месеца преди раждането. 

Размерът на еднократната помощ през 2022 г. е 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ дете, 300 лв. за трето дете и 200 лв. за четвърто и всяко следващо дете. Помощите се изплащат, ако детето не е настанено за отглеждане извън семейството до навършване на 2-годишна възраст, в противен случай помощта се връща.

Размерът на еднократната помощ за отглеждане на близнаци за 2022 г. е 1200 лв. за всяко дете близнак. 2880 лева еднократната парична помощ получа майка, която е студентка редовно обучение.

Левицата предлага и еднократна помощ за ученик да се получава и за деца, записани не само в първи, но и във втори, трети и четвърти клас

Сега всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна.

За получаване на помощта няма предвиден подоходен критерий и доходите на семейството са без значение. 

От БСП посочват, че с разширяване обхвата на еднократната помощ за ученици, държавата може да помогне с осигуряването "на необходимите средства за облекла и обувки за началото на учебната година". Оттам предвиждат, че помощта ще обхване около 120 000 деца от 2., 3. и 4. клас. 

"България е в тежка демографка криза. Тя е една от държавите с най-ниска раждаемост сред всички държави членки в Европейския съюз. Броят на живородените деца в България за последните 10 години е спаднал със 17 хиляди - от 76 000 през 201 г. до под 60 000 (59 069) пред 2021 г.", мотивират се от БСП. 

Необходимите средства - за еднократните помощи за ученици и за родители на второ и трето дете, ще са "около" 90 млн. лева. От БСП очакват така да се стимулира отговорното родителство, да се осигурят минималните условия от семействата с ниски доходи, посещаващи училище и намаляване на дела на ранно отпадналите  от образователната система. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови