НСО награди шофьор, успял да избегне катастрофа с президента на Малта

Негов колега, за да предпази президентския автомобил, понесъл удара и загинал

OFFNews 11 август 2017 в 11:57 8427 2

НСО награди шофьор, успял да избегне катастрофа с президента на Малта

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) награди шофьор на службата, който през 2001 г. успял да избегне катастрофа с кортежа на президента на Малта. 

От службата съобщиха, че ст.лейт. (о.з.) Илко Турлаков е награден по повод 60-годишния му юбилей и за съществен принос и заслуги към дейността на службата. На церемонията, която се провела на 3 август 2017 г. в сградата на НСО, присъстващите си "припомнили инцидента", в който участвал и Турлаков. 

В съобщението на НСО се уточнява, че шофьорът успял да избегне челен удар с влекач, а негов колега, за да предпази президентския автомобил, понесъл удара и така загинал:

Присъстващите на събитието си припомниха инцидента, станал на 14 март 2001 г., по време на официалната визита на президента на Малта г-н Гуидо де Марко, когато при придвижване на делегацията от Рилския манастир към София, в района на с. Мурсалево, възниква тежко пътнотранспортно произшествие. Тогава благодарение на високия професионализъм на шофьора на бронирания автомобил старшина Турлаков, е предотвратен челен удар с камион-влекач. Водачът на другия служебен автомобил старшина Стефан Янчулев, понесъл удара на влекача, за да предпази президентския автомобил, загива, а други двама служители са ранени.

По този повод малтийският държавен глава благодари на служителите на НСО „за тяхната компетентност, професионализъм, хладнокръвие, отдаденост и себеотрицание“ и изказва специалната си благодарност на старшина Турлаков, уточняват още от НСО.

Със заповед на началника на НСО, старшина Турлаков е произведен в офицерско звание „Младши лейтенант“ и работи като дългогодишен инструктор по автомобилна подготовка до пенсионирането си.

При катастрофата през 2001 г. са ранени други 6 души. Вината е хвърлена върху шофьора на тежкотоварния камион, за който се твърди, че навлязъл в платното на кортежа. Инцидентът станал в прав участък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

11.08 2017 в 14:27

Заловиха служител на Националната служба за охрана (НСО) да шофира под влияние на наркотици. Той се е споразумял за условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, съобщи "Правен свят".
Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков. От съдебния акт става ясно, че на 14 февруари т.г. след обяд младши сержантът от НСО шофирал лек автомобил и бил спрян за проверка. Дрегерът отчел, че мъжът е употребил амфетамин и фенобарбитал.
Според Наказателния кодекс за шофиране след употреба на наркотици се предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. Споразумението по делото било внесено с предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца.
По време на съдебно заседание прокуратурата е поискала промяна, като подчертала, че са налице основанията за налагане на наказание под минимума от една година затвор. Това става при изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства.
Наказанието затвор може да се замени с пробация, когато за престъплението не е предвиден най-нисък праг на срока за лишаване от свобода. В случая той е една година и затова споразумението е било за условна присъда, а не за пробация.

ВНИМАНИЕ, ЧЕТЕТЕ БАВНО СЛЕДВАЩИТЕ РЕДОВЕ!

В съдебния акт пише, че заловеният да шофира дрогиран служител на НСО е бил осъждан.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ГОРНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ!

Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност, както и да не са обвиняеми или подсъдими.

Аз не си измислям. Други доводи за минусите?

10538

1

Black Hex

11.08 2017 в 12:18

А онзи дето се оказал дрогиран на работа? Него няма ли да го наградите?