НСО купува фарове и броня за чисто нов автомобил

Юлиан Христов 04 октомври 2015 в 15:10 15452 19

НСО търси нови фарове и броня за чисто нов автомобил

Националната служба за охрана (НСО) търси броня, фарове и стопове за един от чисто новите луксозни автомобили, които бяха доставени в края на 2014 г., показва проверка на OFFNews.

Новопроизведената лимузина беше доставена след провеждането на обществена поръчка за близо 1 млн. лв. Тогава държавните гардове се сдобиха със седем чисто нови коли, всяко от които на стойност от 123.990 лв. с ДДС.

Близо година по-късно обаче, една от тези лимузини се нуждае от резервни части. Освен предна и задна броня, в документацията на обществената поръчка е посочено, че луксозното Ауди А8 се нуждае още от филтри: въздушен, маслен, горивен, филтър за климатик; спирачни дискове, предни и задни накладки, датчик за износване на накладки, чистачки, ляв и десен фар; ляв и десен стоп.

В отговор на запитване на OFFNews става ясно, че подмяната на частите не е свързана с гаранционното обслужване на автомобила и търсените части за подмяна не са дефектирали. На въпроса какво налага поръчването на резервни части за автомобил с номер на шасито: WAUZZZ4H7FN025343, от службата отговарят, че "експлоатационните разходи, сервизното обслужване и ремонти с авточасти, извън признатите за гаранционни, се извършват от НСО и за сметка на НСО". Според договора за доставката на новите возила, доставчикът поема ремонта единствено на дефектиралите резервни части.

Явно е, че конкретният случай не е такъв. Дали държавните гардове вече са успели да ударят една от новите коли, не става ясно с категоричност. Според МВР обаче шофьорите на службата са най-рисковите държавни служители на пътя. През 2013 година НСО имат най-много издадени фишове от всички автомобили в държавната администрация - 55 броя. През 2014 и 2015 година нарушенията спадат на 39 и съответно 26 (до юли месец). С това обаче НСО продължава да държи лидерството в първенството на държавната администрация по нарушения на пътя. 

За да отремонтира автопарка си, НСО ще извади близо половин млн. лв. за доставка на резервни части за 87 автомобила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!