Новото разписание на влаковете влиза в сила от днес

OFFNews 13 декември 2015 в 05:50 5891 0

Новото разписание на влаковете влиза в сила от днес. Два международни бързи влака между София и Белград с директни спални вагони за Москва през през Будапеща – Братислава – Варшава – Минск ще тръгват от столицата.

От юни до септември в състава им ще пътува и вагон между Минск и Варна, а московските вагони ще се движат до Варна и Бургас, както и в обратната посока.

Два международни влака с ново разписание ще пътуват между София и Будапеща, които ще преминават през Румъния по моста „Нова Европа”. Това са т. нар. влакове „Бонония”, за които съвместно с унгарските железници е договорена специална оферта за пътниците. Чрез тази оферта желаещите да пътуват с тези влакове ще могат да ползват преференциални цени при предварително закупуване на билет. Двата международни влака, които ще се движат между София и Будапеща, ще пътуват през нощта на територията на България между гарите София и Видин. Композицията на тези влакове ще бъде съставена от един седящ вагон, един кушет и един спален вагон, като на територията на България към състава им ще бъдат включени и вагони по направлението София – Видин – София, съобщи БДЖ. 

При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на два допълнителни бързи влака със задължителна резервация, които ще пътуват между София и Русе разпределителна („Дунав”). 

С новия График за движение на влаковете ще бъде възстановена директната връзка между Пловдив и Димитровград. 

Допълнителни влакове ще пътуват и по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище. 

През летния сезон (от 28-и април до 23-и септември) в новото разписание е предвидено да се движат и два бързи влака със задължителна резервация между София и Варна, както и директни влакове между Русе и Бургас (от 1-и юни до 31-и август), и между Пловдив и Варна (от 1-и април до 1-и ноември).

През 2016 г. националният железопътен превозвач запазва обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през настоящата година. Превозът на пътници ще се извършва с общо 600 влака, от които: 20 международни бързи влака (като 4 от тях ще се движат само през летния сезон), 10 бързи влака със задължителна резервация (от които два сезонни през дните петък и неделя, както и два целогодишни през дните петък и събота), 74 бързи влака, 145 пътнически влака и 351 крайградски пътнически влака. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови