Ново решение за стар проблем: Лихвоточките ще се наслeдяват

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2018 в 09:51 5639 0

Със 174 гласа "за" и само два "въздържал се" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Вносители са депутатите от Обединени патриоти Александър Сиди, Йордан Йорданов и Христиан Митев.

Законът е създаден през 91-ва година и многократно е удължаван срокът за компенсиране на гражданите. Днес 55 хил. българи чакат компенсации. С напредване на годините в сериозните намерения на държавата да изпълни закона, тъй като средствата за компенсиране все недостигат, пишат в мотивите си депутатите.

В промените има няколко ключови неща - отново ще се удължи срокът, а лихвоточките вече ще могат да се наследяват. Това ще стане официално, ако законът бъде приет и на второ четене.

БСП подкрепиха предложението на "Обединени патриоти", но с условието, че измененията трябва да минат през сериозни дебати между двете четения, както и да мине през комисия.

Антон Кутев от БСП заяви от парламентарната трибуна, че удължаването на срока звучи като правен абсурд, тъй като няма как да се удължи срок, който е изтекъл.

"Заради изключително ниската цена, при която се осребяват лихвоточките част от техните собственици занемариха търсенето на правата си, още повече, че мнозина от тогавашните спестители вече са възрастни хора", пишат вносителите в мотивите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !