Увеличиха срока за изплащане на лихвоточки

OFFnews 25 ноември 2016 в 10:24 16244 1

Снимка sxc.hu

Депутатите гласуваха да бъде удължен срокът за изплащане на лихвоточките на хората, след като приеха промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

11 400 са българските семейства, които са определени като правоимащи и вече са закупили жилища, но все още не са компенсирани и чакат да бъдат компенсирани от 2011 година, обясни вносителят на проекта депутатът от ДСБ Вили Лилков.

Той уточни, че в момента на тези семейства се изплащат лихвоточките по списък, но това става бавно.

78 милиона лева към момента са задълженията на държавата и с това темпо изплащането ще продължи 10 години, а срокът му изтича. С тази цел депутатите гласуваха единодушно и решиха срокът за изплащане да отпадне крайният срок, който е 2019 година.

Има и около 5000 семейства, които имат лихвоточки, но не са потърсили своите права.

Лилков обясни още, че се увеличава и сумата, която държавата трябва да изплаща годишно на 20 милиона годишно.
Да се увеличи сумата за компенсация и да бъде минимум 20 милиона годишно.

Срокът 30 ноември 2016 година, след който не могат да се заявяват претенции към държавата, също се увеличава с две години.

„Държавата не е изпълнила своите задължения, тъй като повече от 8 години стойността на една лихвоточка стои 8 стотинки и цената й0 и не е компенсирана нито с цените на жилищните имоти, нито с инфлацията”, коментира още Лилков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!