Нови програми: третокласниците ще се учат да програмират в клас

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2016 в 15:55 3753 0

Нов предмет – компютърно моделиране, ще се изучава в българските училища от III клас. Това предвиждат проектите на нови учебни програми за III клас, които бяха представени днес в Министерството на образованието и науката, заедно с програмите за VII и IX клас. Те са качени за обществено обсъждане на сайта на МОН, за да може от началото на другата година да започне подготовката на учебниците за тези класове. Програмите, които са в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, ще влязат в сила през учебната 2018/2019 г.

По новия предмет децата ще се учат да програмират още от III клас на основно ниво на базата на визуално блоково програмиране. Това ще стане чрез компютърни игри и симулации, разработени от експерти на водещи университети по света като Бъркли, Харвард, и Масачузетския технологичен институт, обясни зам.-министър Диян Стаматов. Той добави, че програмите по технологии и предприемачество и информационни технологии са много добре развити за всички класове, за да подготвят учениците за модерния свят.

Предметът технологии и предприемачество е "наследник" на предмети като трудово възпитание и домашен бит и техника, но освен да дава на децата практични умения за боравене с материали и уреди, ще включва много повече нови знания като определяне на ресурси, правене на бюджет, организиране на събития и т.н. В трети клас децата ще добиват начална икономическа култура, в седми ще учат как да използват таблет за създаването на рекламен клип, а в девети клас ще трябва да създават свой бизнес план. Във време, в което все повече млади хора веднага след завършването на гимназия правят своя фирма или стартъп бизнес, тези умения са крайно необходими, категоричен беше Стаматов.

Програмите за III, VII и IX клас отговарят на новата структура на образованието – завършване на основно в седми клас, край на общообразователната подготовка в X клас, профили в XI и XII и външни оценявания в IV, VII и X клас. Те съдържат повече практическа насоченост и целят добиване не само на знания, но и на умения, каза Стаматов.

Материалът е олекотен. 60% са нови и практически знания, а 40% ще са за упражнение и преговор.

За първи път в програмата по български език в началния етап има задължителни произведения, едно от които е „Обич“ на Дора Габе. В предмета човекът и природата третокласниците ще получат първоначални знания за устройството и функциите на човешкото тяло и за здравословния начин на живот.

В VII клас ще се изучават български автори и история на България в периода от Българското Възраждане до началото на XXI век. Ще бъде включен и раздел за тоталитарната държава и комунистическия режим. По литература ще се изучават произведенията, които в момента се учат в VII клас, плюс още две стихотворения – „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“. В VII клас се обособяват предметите биология, химия и физика, които до VI клас са обединени в човекът и обществото и човекът и природата.

Проектът за програма за IX клас по литература предвижда да се изучават предимно произведения от световната класика от Просвещението до Модернизма, но са обхванати и български автори от тези периоди. Включените български текстове в програмата за девети клас са „История славянобългарска“, „Изворът на Белоногата“ на П.Р.Славейков и стихотворенията на Христо Ботев „Майце си“, „Моята молитва“. „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и „Странник“. Досега тези произведения се изучаваха в десети клас.

По информационни технологии в този клас децата ще се запознаят с електронната търговия, рисковете и предимствата ù и защитата на информацията.

В учебните програми е предвидено учениците да пишат CV и делово писмо, да подготвят публично изказване, да разчитат данни, графики и таблици, да се запознаят с основните права и задължения на българските граждани според Конституцията (по история в седми клас). Те ще имат уроци за изработване на родословно дърво или търсене на полезна и достоверна информация в интернет. Всички програми изискват учениците да правят проекти, за които да употребяват модерни информационни технологии. 

„Под игото“ на Иван Вазов, зам.-министър Стаматов посочи, че романът е записан в програмата по български език и литература за шести клас и в момента издателствата подготвят проекти на учебници по тази програма. Няма важно българско произведение, което не е намерило своето място в учебните програми, каза още той.
Проектите на програмите са качени на сайта на МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови