Нова специалност за дрогеристи по австрийска програма в училища в София и Димитровград наесен

OFFNews 16 май 2022 в 17:14 1781 0

Дрогеристи

Снимка Архив

Дрогеристи

В училища в София и Димитровград ще започне обучението на ученици по нова специалност за дрогеристи по австрийска програма по инициатива на една от търговските вериги у нас. Във Варна и Плевен, където вече има такова, броят на приетите ще се увеличи двойно.

София и Димитровград

Специалността "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" ще се предлага от учебната 2022/2023 г. в София и Димитровград. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс (от осми до дванадесети клас) в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров" в София и в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в Димитровград. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

В двете нови паралелки за „дрогеристи“ в София и Димитровград ще се обучават 52 ученици.

Към момента такова обучение се провежда в професионални гимназии във Варна и Плевен, планира се разрастване на програмата и в други градове.

„Дрогерист“ е професия, която съществува от десетилетия в немскоезичния свят. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и др. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като основна за сектора.

Днес в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Клиентите са по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът може да им посочи новостите и да им препоръча най-подходящия продукт, защото познава съставките и тяхното въздействие.

Наред с утвърдените общообразователни предмети, учениците в специалността изучават химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Запознават се в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, а и с въздействието им върху човешкото тяло.

Децата придобиват и практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във специализирани магазини на намалено работно време по трудови договори и възнаграждение над законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

Опитът в Австрия показва, че знанията, които учениците получават, им дават много добра основа за кандидатстване и в специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и да се развият като лекари или фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и на био храни и хранителни добавки и в професиите, свързани с природните науки. Завършилите дрогеристи у нас ще могат успешно да се конкурират и на трудовия пазар извън България. Поради факта, че обучението е по австрийска програма, те ще имат същите знания като връстниците си в Западна Европа и ще имат възможности за успешна кариера.

Във Варна и Плевен обучението беше въведено през учебната 2020/2021 г. и 2021/2022 г., а от 2022/2023 г. там двойно повече ученици ще започнат обучението си за дрогеристи. Първият клас е формиран през учебната 2020/2021 г. в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ във Варна. През следващата година стартира обучението и в Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ - Плевен. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови