Нова спешна проверка на асансьорите в страната

OFFNews 20 октомври 2014 в 12:16 1908 0

Запечатаният асансьор, заради който загина мъж в неделя.

Снимка Нова тв.

Запечатаният асансьор, заради който загина мъж в неделя.

Агенцията за метрологичен и технически надзор ще започне повторна проверка на абсолютно всички хидравлични асансьори в цялата страна, съобщи Нова тв.

Това се случва, след като втори човек почина в столицата заради авария на асансьор. На 19 октомври, недел, в квартал "Гео Милев" загина 53-годишен мъж.

Инспекторите ще проверяват и надеждни ли са вратите на кабините, които се монтират, въпреки че огледите на място и проверките на инцидента в неделя показват, че най-вероятно става дума за нещастен случай, а не за технически неизправности.

Мъжът, който падна в шахтата, се опитал да скочи между етажите, след като асансьорът заседнал. Фатална се оказала и липсата на авариен щит под кабината. Предстоят допълнителни проверки и на поддържащата фирма, както и за това дали вратата на асансьора е била технически изправна.

След предишните инциденти с асансьори държавата задължи фирмите до 2015 година да поставят такива защита във всички асансьори.

През август тази година една жена загина, а друга беше ранена, след като асансьорът, в който се намирали, паднал от 9-ия етаж в блок в София.

На 19 август жена загина, а друга беше тежко ранена, след като асансьор падна от 9-ия етаж в 10-етажен блок 115 на бул. "Цариградско шосе".

След трагедията правителството затегна изискванията за технически контрол на асаньорите.

Промените бяха насочени към основни проблеми, свързани с формалното изпълнение на наредбите, материално-техническото и кадровото обезпечение на фирмите, осъществяващи техническите прегледи, непропорционалното съотношение между броя на инспекторите и броя на проверяваните съоръжения, както и унифицираната периодичност при прегледите, която към момента не отчита възрастта и техническото състояние на съоръженията.

В наредбата за издаване на лицензии за осъществяване на технически надзор се конкретизира, че са необходими не по-малко от три лица, които да изпълняват функциите съответно на: специалист, осъществяващ дейностите по технически надзор, технически ръководител и отговорник по качеството. Въвежда се изискването поне едно от трите лица да притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ и най-малко 5 години стаж по специалност, свързана с проектирането, производството, поддържането, ремонтирането, преустройването или техническия надзор на съоръжения с повишена опасност.

С други промени лицензираните лица и лицата, вписани в регистъра по Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП), се задължават да използват компютъризирана информационна система за електронно отчитане на извършваните от тях дейности по технически надзор (информация за регистрираните съоръжения с повишена опасност и за извършените технически прегледи, изпитвания и други на съоръжения с повишена опасност). Електронно ще се отчитат и дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения с повишена опасност. Това ще гарантира максимално решаване на проблемите с формалните проверки, лесна оценка на риска и контрол върху лицензираните фирми. Въвеждането на информационната система допринася за по-качествено административно обслужване и за развитие на електронното управление.

Също така, техническият надзор на допълнителна група съоръжения се прехвърля към лицензирани фирми. Това ще бъде поредна стъпка към прилагането на европейската практика държавният технически надзор да извършва само надзор върху лицензирани лица и на съоръжения след оценка на риска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови