Нова проверка за азбест в Класическата гимназия

OFFNews 20 февруари 2014 в 17:52 3153 0

Снимка БГНЕС

Петър Стоянович

Нова проверка за наличие на азбест в сградата на Класическата гимназия организира Министерството на културата.

Пробата бе взета днес пред представители на училищното настоятелство и журналисти от сградата на Националната гимназия за древни езици и култури на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие".

Проби бяха взети от стените на две различни помещения в сградата от експерти на Центъра по обществено здраве и анализи, дирекция "Аналитични лабораторни дейности" към Министерство на здравеопазването, както и от специалисти от Национален институт за европейски изследвания към Министерство на регионалното развитие.

Резултатите от експертизите ще бъдат готови след около седмица.

Пробите се вземат, след като изследването на проби, взети от майка на ученик в Класическата, доказаха наличието на вредния и забранен за употреба азбест в току-що ремонтираната с европейски средства (2.1 млн. лева) сграда. Пробата, взета от Силвия Илиева, обаче не е взета по съответния ред и затова министърът на културата отказва да я признае.

До изследванията се стигна заради спор къде трябва да се помещава гимназията - на ул. "Баба" или в сградата на 13 основно училище край Женския пазар, където бе преместена заради ремонта. Учителите са разделени на два лагера. В понеделник, 17 февруари, ръководството на училището отказа да изпълни заповед на министъра на културата Петър Стоянович и не върна училището в "Модерно предградие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови