Нова кампания на Гьоте-институт: Да си учител по немски език е яко!

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2019 в 13:19 3478 0

По повод началото на учебната година Гьоте-институт България дава старт на кампанията „LEHREN IST COOL!“ (Да преподаваш е яко).

Нейната задача е да насърчи младите хора в страната, изучаващи немски език в училище или университета, да изберат професията на учител по немски език за свое бъдеще. 

„Да си учител по немски е „яко“, защото е призвание и смислена житейска мисия, осигуряваща сигурен кариерен път, гарантиран месечен доход, множество възможности за развитие и подкрепа в немско езичния свят“ – казват инициаторите на кампанията.

„Обичам работата си. Чувствам се удовлетворен от това, което върша. Човек е полезен за обществото и в същото време има възможността да се изрази. Смея да твърдя, че се справям добре, съдейки по резултатите на учениците си“, споделя Ивайло Генов, учител по немски език в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, който е един от посланиците на кампанията „LEHREN IST COOL!“.

Немският език е сред десетте най-говорими езици в света. Той е майчин или втори език за около 130 милиона души. Немският е най-много говорим като майчин език в ЕС и e официален език в 7 държави.

Кампанията е част от проекта „ОТ ПРАКТИКАТА – ЗА ПРАКТИКАТА.“, който ще изпробва модели за по-ранно обвързване на академичната подготовка на студенти със случващото се в класната стая. Младите хора ще могат още в начален етап на обучението си да се срещнат с привлекателността, но и с предизвикателствата на професията учител по немски език и да изградят основни учителски умения и нагласи. С тях ще работят 15 базови учители, квалифицирани в обширна менторска програма.

Още причини за това, защо „да си учител по немски език е яко“ може да видите на сайта на кампанията „LEHREN IST COOL!“ тук: http://www.goethe.de/sofia/lehrenistcool

Партньори на кампанията са Министерство на образованието и науката на Република България, Посолство на Федерална република Германия в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Дружество на преподавателите по немски език в България, Съюз на германистите в България и „Заедно в час“ .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови