Нов проект 'От Витошка до Витоша' свързва улици и паркове в пешеходно и велотрасе до планината

Юлиана Ончева 22 октомври 2021 в 15:20 3869 0

Пешеходно и велосипедно трасе, което да свързва центъра на София с планината, подготвя Столична община. 

Проектът "От Витошка до Витоша без автомобил" предстои да бъде разгледан от СОС до края на месеца, докладът е внесен от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и съветниците Симеон Колев, Анатоли Илиев и Татяна Георгиева. 

Предвижда се пешеходното трасе да е дълго около 8-9 километра в посока. То започва от пешеходната част на бул. Витоша от кръстовището с бул. "Патриарх Евтимий", преминава през парк НДК, пешеходния "Мост на Влюбените", осигурява директен достъп до Музея за „Съвременно изкуство" и Музей „Земята и хората", Културния център „Топлоцентрала“, бул. „Петко Каравелов" и през Южния парк. По-нататък маршрутът минава през ул. „Костенски водопад", ул. „Тодор Каблешков", бул. „България", през детелината на Околовръстното, ул. „Кумата”, парка на Боянската църква, ул. „Белите брези", ул. „Поп Евстати Витошки" до началото на Природен парк „Витоша". 

Велосипедното трасе в по-голямата си част се припокрива с пешеходното, но в началото на маршрута е изнесено на север по бул. „България" и се съединява с пешеходното при кръстовището с ул. „Тодор Каблешков". Преобладаващата част от трасето е в добро състояние, където е необходимо ще се извършат ремонтни дейности по настилката, ще се изградят тротоари и така ще се осигури пешеходен и велотуризъм в тази част на града. 

Ключовата дума за трасето е "свързаност" - основополагащо условие, което всеки съвременен пешеходен и велосипеден проект следва да притежава, пишат авторите на доклада до СОС.   

Маршрутът се стреми максимално да избегне конфликтни (опасни - б.р.) пресичания и се развива най-вече в паркова среда, а преминаванията през улици следва да стават през големи и използваеми пешеходни пътеки и подлези. За тези, които предпочитат да използват комбиниран начин на придвижване - пеша/с велосипед и с градски транспорт, трасето осигурява перфектна свързаност с всички видове градски транспорт - чрез около 20 съществуващи спирки, разположени по протежение на целия участък. А непосредствено в края на трасето започват и редица маршрути във Витоша. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови