Нов метод за отпускане на инвалидни пенсии предлага Д21

OFFNews 09 май 2017 в 15:44 3058 0

Снимка pixabay.com/Steve Buissinne

Да се промени методът за отсяване на хората, които имат право на инвалидни пенсии, поиска "Движение 21".

Трябва да има оценка на увреждането, а не на работоспособността, смятат експертите от работната група към Движението.

Предложението за промени в експертизата на работоспособността – да се оценява всеки човек с увреждане какво може да работи и какво не, е крайно дискриминационно. По същата логика трябва и хората без увреждане да бъдат подлагани на такава експертиза, тъй като не всеки човек може да работи като хирург, инженер, ядрен физик, пишат от Д21.

Спирането на фалшивите инвалидни пенсии и увеличение на останалите бе едно от най-гръмките предизборни обещания на "Обединени патриоти" - вече част от управляващата коалиция.

"Управляващите заявяват, че ще вземат от пенсиите на хората с увреждане и с тези пари ще увеличат пенсиите на другите пенсионери. На практика една група хора се настройва срещу друга – и двете едва оцеляващи в днешните условия. Не можем да оценим това намерение по друг начин, освен като антихуманно", коментират от "Движение 21".

Според тях предизборно са са внушавали "откровени неистини" и посочват за пример твърдението, че над един милион души получават инвалидни пенсии. Не престават внушенията, че хората с увреждания са едва ли не спирачката за развитие в социалната сфера, възмущават се от Движението и коментират, че те всъщност са най-уязвимата част от обществото.

Според Д21 наследеният от комунистическия период модел, при който хората с увреждания получават пенсии е "неуместен". Средствата трябва да се получават под формата на държавна социална подкрепа, смятат те и коментират, че предназначението им е за частично компенсиране на увреждането, а не за оцеляване.

Д21 се обявяват и против спирането на пенсиите на работещите хора с увреждане.

"Тази имитация на реформа ще доведе до незначителен финансов ефект, ако това е основният мотив, тъй като броят на работещите хора с увреждания е малък. Не бива да продължава повече последователно следваната политика на рестрикции към тази група хора, чрез която им се отнемат жизненоважни средства", обясняват те.

Редуцирането "на хартия" на хората с увреждане с цел пестене на пари няма как да е ефективна мярка - те ще бъдат изхвърлени от системата на Националния осигурителен институт (НОИ) и какво ще правят с живота си, питат от Движението на Татяна Дончева.

Фалшивите инвалиди да не се вменяват като вина на хората с увреждания, зоват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови