Нивото на Дунав продължава да се покачва

OFFNews 20 май 2014 в 09:53 2148 0

Нивото на Дунав при Русе в момента е 718 сантиметра. Покачването за денонощие е 28 сантиметра. Това съобщи пред БНР Георги Георгиев, директор на Агенцията за проучване и поддържане нивото на реката.

По данни на агенцията реката е в застоя при Ново село, Лом и Никопол, но покачване е регистрирано в района на Свищов, Русе и Силистра. "Очакваме тази тенденция утре да се успокои. Имаме информация, че при "Железни врата" 1 са изпуснали по-голямо водно количество. Те пропускат повече вода с тенденция това да се увеличава. При тези обстоятелства през следващите дни очакваме повишение на нивото в целия български участък в размери още около метър над днешното ниво, но това няма да доведе до някакви екстремни ситуация", коментира Георгиев.

816 сантиметра е нивота на река Дунав, отчетено от електронната измервателна система на пристанище Видин тази сутрин. Това ниво на водите е само с 2 сантиметра по-високо от вчерашните показатели. Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видин. Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнения. Предприети са всички необходими мерки за укрепване, подсилване и надграждане на дигите в района.

Нивото на река Дунав при Лом е в застой, но в сила остава обявената трета степен на готовност за действия при кризисни ситуации "опасност от наводнение". Продължава наблюдението на критичните точки по бреговата ивица, временни диги са изградени на западния кей и в близост до железопътните коловози на пристанището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови