НИМХ: Наказват ни, защото доказахме, че наука се прави по-успешно извън БАН

OFFNews 18 февруари 2022 в 16:27 4461 1

Снимка БТА

Работещите в Националния институт за метеорология и хидрология смятат, че прехвърлянето им от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите е наказателна акция срещу тях заради това, че са напуснали БАН и доказали, че приложна наука много по-успешно може да се прави извън академията, отколкото в нея. 

"През август 2018 година на среща между хората от НИМХ с ръководството на БАН, точно в тази зала, в която сега се намираме, академик Юхновски ни предупреди ясно и недвусмислено, че ако излезем от БАН, до три години ще станем дирекция в някое министерство. В същия дух имаше и други изказвания от страна на БАН, които се притесниха, че ако излезем и съществуваме успешно, можем да бъдем последвани от други институти. Факт е, че през последните три години НИМХ не само, че успя да се изправи на крака, но и тръгна напред", заяви на пресконференция директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Според него аргументацията на министър Николай Денков за прехвърлянето на НИМХ към МОСВ е несъстоятелна.

За нас основната причината за тази активност, при положение че самият министър признава, че НИМХ работи добре, е да бъдем ликвидирани като научна организация. Това вече е значима корелация със заканите отпреди три години. Колегите запазват готовността си за протести, заяви проф. Брънзов.

Той е категоричен, че НИМХ е доказал, че приложна наука може да се прави много по-успешно извън БАН, отколкото в нея.

"Нашият протест беше чисто професионален срещу преминаването на НИМХ към министерството на екологията, защото искаме да го запазим като научна организация и да обслужва много институции в България. Опитът, който досега имаме, показва, че ресурсите ни са ограничени, а обслужваме осем или десет министерства. Отивайки директно към някое министерство, което ние обслужваме, естествено е, принципалът ни да иска всичките ресурси да бъдат насочени към неговото министерство. По тази причина протестът ни не беше толкова за самите нас, колкото за интересите на държавата. Защото ние имаме плачевен опит в нашата история, когато сме били прехвърлени към Министерството на земеделието и не след дълго са ни извадили оттам", посочи професорът. 

Брънзов добави, че до момента не са срещнали разбиране от държавното ръководство за проблемите си.

"Опитахме се да алармираме ръководителите в държавата по административен път с писма. Нищо не се получи. След това направихме едно открито писмо до министър-председателя и отново нямаше нищо. И в крайна сметка колегите решиха да вземат нещата в свои ръце и се стигна до този протест", обясни той.

"Категорично не приемаме, че протестът ни е манипулиран и политически ангажиран", добави ръководителят на НИМХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!