Няма място за близо 6000 деца в яслите в София

OFFNews Последна промяна на 23 август 2020 в 18:32 2250 2

Снимка BGNES

Тодор Чобанов

„Най-голям е недостигът на места в яслената група в София. Между 5 000 и 6000 деца чакат място в нея. Известен недостиг има и в първа градинска група. Надяваме се с тези около 3000 места, които ще бъдат пуснати от 29 август, една голяма част от децата да бъдат приети. Те са във всички възрастови групи. Ще изграждаме и нови ясли”. Това заяви в предаването „Събуди се” по Нова заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов.

Той допълни, че в момента в процес на изграждане са 12 детски градини и 2 ясли, а 16 обекта са в процес на проектиране.

Чобанов не смята, че приема в детските градини става на томбола „Не е вярно. Има съвсем ясни критерии и те постоянно се развиват като система. Има и социална квота. Имаме обхват около 46 000 деца в града. Обхванали сме огромната част от децата. По показателите на обхват се доближаваме до най-развитите европейски държави. Никъде в Европа няма 100% обхват. Правим най-важното и това, което е възможно - изграждаме нови детски заведения. Това е нашата мисия – да подобрим капацитета на системата, за да има място за всяко дете. Докато има желаещи ние ще продължим да изграждаме нови детски заведения и да разширяваме капацитета на съществуващите, за да могат всички желаещи да бъдат приети“, обясни той.

Заместник-кметът на София каза още, че ще продължат да да се изграждат нови обекти. Правителството отпусна 65 млн. лв. Никога в историята на София, откакто тя е столица, не е имало такова усилие за обхващане на деца. Тези средства ще се превърнат в много нови места. В момента инвестиционната програма е много амбициозна. В момента в процес на изграждане са 14 обекта - 12 детски градини и 2 ясли. 16 обекта са в процес на проектиране и подготовка за стартиране. Кметът Йорданка Фандъкова е наредила на районните кметове да търсят всяка възможност и всеки проект, който достигне до зрял вид, ще бъде подкрепен“, заключи Чобанов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

2

Как при соца при 9 милиона население имаше детски градини и ясли за всички деца,а "другарю Чобанов"Сега при население
под 7 мил. има липса на 8000 места.
Нали сменихме Социализма с по-добрата Демокрация.
Нали американските "другари" ни учеха "Как се лови риба"
Накрая май функцията на "риба" в момента се оказа българския народ.
Чобанов не е ли крайно време,да си "Биете камшика" и кой от-
къде е,А?