Правителството отпуска 50 млн. лв. за детски градини и ясли в София. Предвидени са пари и за страната

OFFNews 30 юли 2020 в 18:32 2720 2

Допълнителни 50 млн. лв. отпуска правителството за строителство и оборудване на детски градини и ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на имоти за нови детски заведения. 

Решението е взето на извънредно заседание на Министерски съвет днес. 

Парите се дават към бюджета на Столичната община. Те са преструктурирани от разходите на централния бюджет за 2020 г. 

С допълнителните средства ще бъдат изградени нови сгради и ще се разшири капацитетът на съществуващите. Така ще се създадат условия за обхващане на всички деца в задължителна предучилищна възраст в детските градини, се казва в съобщението на МС.

Недостигът на места изисква от Столичната община да предприеме спешни мерки за разширяване на съществуващия капацитет на детските заведение и за изграждане на нови, въпреки че инвестира целенасочено и последователно в ново строителство и увеличаване на сградния фонд.

Одобрена е и Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища за периода 2020-2022 г. Бюджетът за настоящата година е до 70 млн. лв.

Същият размер средства се предвиждат и за следващите две години.

По програмата ще се финансира изграждане на материална база за гарантиране здравословните и качествени условия на обучение в системата на предучилищното и училищното образование. Предвижда се строеж на нови детски ясли, градини и училища в страната, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи.

Ще се създадат и предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст.

В резултат на изпълнението на програмата се очаква и повече училища да преминат към едносменен режим на обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

2

Любомир Димитров

30.07 2020 в 18:55

Това нещо вече започна всеки ден извънредни заседания на МС ( като ноторно известните брифинги на НОЩ ), на които да разхвърля милиони с надеждата да раздели народа, на който иначе всеки ден набива....
Затова да си ходи в зайчарника и да дава моркови на зайци и зайкини на фона на химна на Банкя !!!