Кметовете от ДБ предложиха терени и сгради за ясли и детски градини в София (пълен списък)

OFFNews 12 юни 2020 в 19:53 6517 2

Снимка sofia.bg

Районните кметове от Демократична България предложиха на столичния кмет Йорданка Фандъкова терени и сгради за ясли и детски градини в София.

Кметовете на районите Слатина, Лозенец, Средец, Триадица, Оборище, Овча купел, Красно село и Студентски представиха пакет от терени и обекти, групирани в няколко категории:

· Общински терени над 2000 м² за детски градини
· Общински терени над 8-9000 м² за училища
· Частни терени, отредени по ПУП за детски градини и училища
· Възможности за пристройки
· Нови филиали в общински сгради
· Терени без регулация
· Обезщетения при строеж върху имот с частична общинска собственост

В предложението на районните кметове се посочва:

"Липсите по райони

Недостигът на места за тази година в поверените ни от гражданите райони изглежда по следния начин:

Нашите предложения

Ние, районните кметове от Демократична България, не бихме искали да участваме в удължаването на проблема. Искаме да дадем силен импулс за неговото решаване, за което ще са необходими усилията на всички. Затова проучихме внимателно даденостите на районите си и предлагаме на вниманието на Столична община набор от възможности за всеки район. Групирали сме ги в няколко направления:

Общински терени над 2000 м² за детски градини

В район “Триадица” такъв терен има в кв. “Манастирски ливади - изток”, кв. 40, с начало на строителството - 10.06.2020 г.

В район “Лозенец” такъв терен има в кв. “Кръстова вада”, кв. 35, строи се, с пусков срок 10. 2020 г.

В район “Студентски” такива терени има в ж.к. "Малинова долина", кв. 61, кв. 62, кв. 63 и кв. 34.

В район “Слатина” съответните терени са в м. “Христо Ботев”, кв. 45 (готов проект) и кв. 27А.

В район “Овча Купел” такива терени има в а) Овча купел 1 (в момента се строи заведение за 6 групи, очаквано приключване - 2021 г.); б) Горна Баня (готов проект за 6 групи); в) старата част на Овча купел; г) Овча Купел 1 - кв. 103, кв. 103 г, кв. 104 и кв. 11.

В район “Красно село” терените са: а) в ж.к. “Красно село”, кв. 294; б) в ж.к. “Бели брези”, кв. 39.

Общински терени над 8-9000 м² за училища

В район “Студентски” такива терени има а) в ж.к. "Малинова долина", кв. 49; б) в ж.к. “Студентски град”, кв. 26.

Частни терени, отредени по ПУП за детски градини и училища

Специфичното при тези предложения, е че отчуждаването на терените трябва да стане спешно, преди да са изтекли сроковете за прилагане на плана.

В район “Триадица” такива терени има а) в кв. “Манастирски ливади - изток” (за училище), кв. 51 (за училище), кв. 57 (за училище), кв. 51 (за ДГ), кв. 42 (за ДГ), кв. 34 (за ДГ), кв. 77 (за ДГ); б) в кв. “Кръстова вада - запад” - кв. 90 (за училище, с възможност и за ДГ), кв. 20 (за ДГ).

В район “Лозенец” такива терени има а) в кв. “Витоша” - кв. 87 и 81, както и кв. 74; б) м. “Кръстова вада”, кв. 121.

В район “Студентски” такива терени има а) в ж.к. "Малинова долина - изток”, кв. 136; б) в ж.к. “Витоша ВЕЦ-Симеоново”, кв. 10 (за училище).

В район “Слатина” съответните терени са в м. “Христо Смирненски”, кв. 90Б и кв. 92.

В район “Овча Купел” такива терени има в м. “Подлозище” и в м. “Манилов дол”.

В район “Средец” такъв терен има на ул. “Цар Иван Шишман”.

Възможности за пристройки

Дворове на съществуващи училища и детски градини, в които могат да бъдат изградени допълнителни сгради или корпуси.

В район “Триадица” такава възможност има в кв. “Стрелбище” (към 35 СДЯ) и към 126 ОУ (да се изгради самостоятелен корпус за 1 клас и предучилищни групи, на мястото на стара постройка).

В район “Лозенец” възможностите са за а) дострояване на 193 ДГ с нов корпус за 75 деца (готови проекти) и б) дострояване на 23 ДЯ с нова сграда.

В район “Красно село” а) в момента се прави реконструкция на 124 ДГ (за 4 групи) - очаквано приключване 09. 2020 г.; б) предстои разширяване на 8 ДГ с нови 2 групи (от планираните 4 на 6) с осигурено финансиране; в) разширяване на 31 ДЯ в ж.к. “Хиподрума” (предвидено в инвестиционната програма на СО, но не знаем дали и кога ще започне строителство; г) в терена към 124 ДГ има възможност за изменение на ПУП и предвиждане на разширение на ДГ.

Нови филиали в общински сгради

Възможността да бъдат създадени нови филиали на детски градини и ясли във вече съществуващи общински помещения/ сгради.

В район “Триадица” такава възможност има в кв. Гоце Делчев (за 2 яслени групи, с осигурено финансиране).

В район “Средец” такива възможности има а) на ул. “Иван Вазов” (потенциал 2 яслени групи); б) в общински имот, където има настанени общински служби и има варианти за преместване (потенциал за 1 до 3 яслени групи); в) в триетажна общинска сграда в момента ползвана за други общински и държавни нужди и има варианти за освобождаване на един или два етажа (потенциал за 2 до 3 яслени групи); г) в двуетажна сграда с частична частна и общинска собственост (потенциал за 1 група, може да е филиал на съществуваща ДГ); д) в имот с общинска и частична държавна собственост (подходящ за строеж на филиал с 2 до 3 групи).

В район “Овча Купел” възможностите са а) ремонт на сграда за общностен център в старата част (3 групи); б) в Горна Баня, основен ремонт (или събаряне и нов строеж) на съществуваща стара сграда, след промяна на предназначението (8 групи).

В район “Красно село” - съществуваща общинска сграда с предназначение за ясла, която в момента се ползва като дневен център.

Терени без регулация

В части, в които не е приложена регулация, да се възложи план по чл. 16 по ЗУТ, с цел да се предвидят с плана терени за училища и детски градини, като посредством плана терените ще бъдат придобити от СО.

В район “Триадица” такава възможност има в част от кв. “Кръстова вада” - кв. 74, кв. 99, кв 115, кв. 116, кв. 136, кв. 131 (за училище и детска градина).

Обезщетения при строеж върху имот с частична общинска собственост

Става дума за урегулирани поземлени имоти (УПИ), в които общината е съсобственик с частни лица в терени за жилищно или обществено застрояване. В тези случаи има възможност общината да поиска като обезщетение помещение на партерния етаж на сградата, което да бъде превърнато в самостоятелен обект за яслени групи.

В район “Триадица” възможността е в кв. “Стрелбище”, кв. 51 А.

В район “Студентски” такива терени има в ж.к. “Витоша ВЕЦ-Симеоново” - кв. 5 и кв. 2 (собственост на “Пазари Изток” ЕАД”) - необходими са решения на СОС, за да се уреди получаването на партерни площи като обезщетение при строеж.

В район “Овча Купел” такъв терен има в Овча купел - стара част."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

2

Billy111

15.06 2020 в 15:30

Проблемът със сградите за ясли и детски градини не е от вчера и днес, а ДБ чак сега са се сетили за този проблем. Изборите са чак догодина, а те вече са започнали предизборната си кампания.

4015

1

No matter what

15.06 2020 в 15:16

Колкото и да се опитват да говорят с обещания по общественозначими теми, ДБ пак ще продължат да стоят в сянка на предстоящите избори.
 
X

Елена, която върна наградата