Няма дела заради кадрите с насилие над деца в Бургас: организация опровергава зам.-министър

OFFNews 28 февруари 2018 в 12:27 2170 0

Инициативният комитет за качествена и иновативна образователна система изпрати опровержение по повод изказване на зам.-министъра на образованието Деница Сачева. В тв интервю от 14 февруари по повод поисканото видеонаблюдение след излъчването на кадри с насилие над деца, заснети в бургаската детска градина "Брезичка", зам.-министърът заявява:

"Вижте, случаят в Бургас например, какъв проблем точно реши? Той не реши никакъв проблем. Напротив в момента текат много различни паралелни процеси. Съответно: съдят се хората, които са изнесли кадрите. Родителите пък, чиито деца са заснети и излъчени по телевизията, без тяхното знание и съгласие, съдят другите родители. Отвори се една кутия на Пандора, от която аз не виждам да се реши проблемът. Напротив създадоха се много други проблеми.".

"Ние, от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, извършихме проверка на тези твърдения и установихме, че те са напълно неверни. Всички родители от група "Мики Маус" не само отричат да има такива заведени дела, но и изразяват недоумението си от категоричността, с която това се твърди", пишат от комитета в имейл, изпратен до OFFNews.

"Това твърдение вменява, че разкриването на насилие над деца носи проблеми, както и съдебни дела за родителите, чиито деца са насилвани, т.е. нямаше да имат никакви проблеми, ако никога не беше разкрито насилието над децата им. Подобни твърдения подклаждат допълнително напрежение в обществото, а според нас Министерството на образованието и науката би следвало не само да поеме отговорността за случилото се, но и да изпълнява функцията на регулатор в сферата на образованието", допълват авторите на писмото - председателя на Инициативния комитет Васил Николов и Ема Черногорска, която отговаря за връзките с медиите.

От организацията пишат още приемат изказването на зам.-министъра "за крайно непрофесионално и за опит за груба манипулация на обществото".

"Коректно е изнесената в публичното пространство информация да бъде проверена, а не тенденциозно представяна с цел създаване или изкуствено засилване на конфликти. Не прави чест на г-жа Сачева да изрича неистини в ефир, поради което настояваме за публично извинение от нейна страна както на родителите от ДГ "Брезичка", така и на всички граждани, които са били подведени от изказването ѝ."

Провокирани от изказването, от комитета организират протест в София под надслов "Не на насилието над деца в детски градини и училища" на 4 март в парка "Герена" от 11:30 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови