Някои проходи остават затворени, АПИ препоръчва: Карайте със зимни гуми

OFFNews 09 октомври 2017 в 07:47 2570 0

Някои проходи остават затворени, АПИ препоръчва: Карайте със зимни гуми

Остават затворени някои от високопланинските проходи, след падналия в събота мокър сняг.

Екипи на пътноподдържащите фирми продължават разчистването на Петрохан. От Областното пътно управление в Монтана не се ангажират със срок, кога ще проходът бъде отворен ще. До възстановяването на движението през прохода Петрохан обходният маршрут е през Искърското дефиле, съобщава БНТ.

Продължава работата и на Троянския проход. Очакванията са той да бъде отворен днес. От пътната агенция призовават шофьорите да не навлизат в затворените проходи до пълното им разчистване.

Снеговалежът и нападалите от тежката листна маса дървета ограничиха движението по още един проход - този по пътя Шипково - Рибарица.

Около 4-5 сантиметра е снежната покривка, която се образува на връх Шипка. Пътят на прохода е почистен и опесъчен. Премахнати са и нападалите дървета по пътното платно. От АПИ призовават шофьорите да не тръгват на път без подготвени за зимни условия автомобили.

Пред националната телевизия шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов препоръча шофьорите да се движат със зимни гуми, за да се избегнат инциденти, свързани с пътната настилка. По думите му падналият сняг е изчистен навсякъде, но проблем представляват падналите дървета, които са нанесли големи щети върху пътните мантинели и канавки, както и върху горския фонд.

Атанасов увери, че служителите на АПИ работят от 48 часа, за да изчистят хилядите паднали дървета по републиканската пътна мрежа, като най-сериозно е положението в старопланинските проходи Троян-Кърнаре и Петрохан, които в момента са затворени. Той изрази надежда, че в рамките на деня те ще бъдат отворени, макар че ще се наложи да се намали скоростта на движението, за да се осигури максимална пътна безопасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови