Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

4 см сняг падна на Мургаш, застудяване обхвана Западните Балкани

OFFNews 07 октомври 2017 в 16:44 3971 0

4 см сняг падна на Мургаш, застудяване обхвана Западните Балкани

Сняг вали по високите части на планините. На връх Мургаш снежната покривка е 4 см., на връх Ботев и Черни връх – 2 см.

Оранжев код за обилни валежи е обявен в 18 области в Северна, Източна и Югоизточна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Прогнозата е, че там може да паднат до 60 литра на квадратен метър.

Към 15.00 часа най-голямо е количество на валежите в Монтана, където са паднали 63 л./кв. м., и във Враца - 58 л./кв. м. В Оряхово са отчетени 54 л./кв. м., във Видин и Кнежа - 36 л./кв. м., в Сливен – 29 л./кв. м., в Русе – 27 л./кв. м., в Плевен – 26 л./кв. м., в София – 25 л./кв. м. и в Благоевград – 23 л./кв. м. Дъжд с гръмотевици има в Гоце Делчев.

Сериозно застудяване придружено с валежи започва от днес в цялата страна.

От АПИ предупреждават шофьорите да не пътуват с летни гуми през проходите. Въпреки отправените предупреждения от последните два дни има шофьори, които не се съобразяват с метеорологичната прогноза и с поведението си на пътя застрашават и затрудняват безопасното пътуване на всички останали, и възпрепятстват работата на пътноподдържащите фирми.

Проходите, на които се очакват снеговалежи, са: „Петрохан”, „Троянски”, „Шипка“, „Републиката“, „Ришки”, „Айтоски”, „Котленски”, „Дюлински”, „Твърдишки”, „Обзорски”, „Печинско”, „Вратник”, „Превала”, „Предел”, „Рожен” и „Пампорово”.

Пътноподдържащите дружества имат дежурни екипи и са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.

Застудяване обхвана Западните Балкани.

Северните части на Черна гора осъмнаха под сняг, а в района на град Жабляк снежната покривка сутринта бе 33 сантиметра. Първият сняг донесе и проблеми в електроснабдяването и много селища в района останаха без ток. Снеговалежът е съпроводен със силни ветрове.

Сняг вали и в Западна Сърбия, където движението на автомобили е затруднено, а някои участъци от пътищата са затворени.

В централна и Източна Босна и Херцеговина също вали сняг.

Лошо е времето и в Хърватия, където бурен вятър събори дървета и предизвика свлачища в областта на Дубровник, а по високите части заваля сняг.

Заради бурята е прекратен фериботният превоз до островите в Адриатическо море.

В останалите части на Западните Балкани преобладават валежи от дъжд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!