Незаконната търговия с кучета процъфтява у нас, твърдят от Четири лапи

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2022 в 11:15 1131 2

В България процъфтява незаконната търговия с кучета. Едва 10% от реализираните сделки за кучета се осъществяват от регистриран развъдник, съобщиха от фондация Четири лапи. 

Търсенето на животни-компаньони и домашни любимци през последните години все повече се увеличава. Почти 2,4 милиона кучета се търгуват всяка година в европейските сайтове за обяви. Една от причините за нарастващия интерес е Covid-реалността, която промени ритъма ни на живот и затварянето у дома доведе до увеличаване на търсенето на домашни любимци. Обявите за кучета в три от най-големите сайтове за обяви в България са над 5 000 само за 2021 година, твърдят от организацията за защита на животните, като се позовават на свое проучване. 

„Това, което разкрива докладът ни, е ясно неспазване на законовите разпоредби. Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, следва да бъдат регистрирани като „животновъден обект – развъдник“. Там трябва да се продават само здрави животни, на които е извършена необходимата ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, ваксинирани и идентифицирани с микрочип, на минималната възраст от осем седмици“,пояснява Тихомир Димитров, ръководител Програми на Четири лапи- България.

За да провери размера на незаконната търговия, проблемите при продажба на кучета и доколко развъдените и предлагани животни отговарят на българското законодателство, Четири лапи инициира собствена проверка в три от най-популярните сайтове за обяви в България. Проучването показва масово несъответствие със законовите изисквания.

Проверките са извършени по метода „таен клиент“. Бяха проведени телефонни разговори и срещи на място с продавачи, пуснали обяви в сайтовете. В периода 05. 2021 – 06. 2021 г., по подбрани на случаен принцип обяви в сайтове, от 15 населени места и 19 различни продавачи, бяха реализирани 34 обаждания, от които при 24 бе осъществена и среща за оглед на продаваното кученце.

При 24 реализирани срещи за оглед и потенциална продажба на куче само две (!) се осъществяват в регистриран развъдник. При мнозинството от проверките (19 от 24) няма доказателство за регистрация на кучето, а при 21 от тях е обявено, че кучетата нямат микрочип. Липсата на паспорт и микрочип означават, че няма да има възможност за проследяване на продавача и произхода на кучето при необходимост. При близо 1/3 от всички проверки е обявено, че кучетата нямат поставени всички необходими ваксини. 

“Данните, които ЧЕТИРИ ЛАПИ събра са, меко казано, повод за притеснение. Условията, при които се отглеждат или транспортират кучетата от обявите, поставят въпроса за хуманното отношение към животните в България. Това несъмнено трябва да възбуди дебата по всички болезнени проблеми, свързани с отношението към животните. Имаме случай на транспортиране на кучетата по единично или по няколко в кашон в багажника на автомобил в летните дни; отглеждане на 7-8 кучета, сред които е обявено, че има и бременна женска, в клетки в изоставена постройка, видимо в много лошо състояние. Открихме  поне 20 кучета от различни породи, които се отглеждат по няколко в кашони в коридора на апартамент в лошо състояние, както и три кученца, отделени прекалено рано от майка си, държани от продавача на тъмно в банята на апартамент. Това е недопустимо!”, споделя Марина Атанасова, координатор Програми на ЧЕТИРИ ЛАПИ – България. 

Четири лапи апелира към всеки, който е попаднал на случай на незаконна търговия с кучета, да подаде сигнал в Българската агенция по безопасност на храните. Организацията за защита на животните за пореден път обръща внимание от необходимостта да се въдворят  масови мерки, които да включват както допълнение към законодателството, така и много по-засилен контрол върху развъдниците.

На много места по света расте и добрата практика домашните любимци да се осиновяват, вместо да се купуват. Четири лапи стои зад каузата “Осинови, не купувай” в стремеж това да се превърне в тенденция и за България. От организацията апелират собствениците на домашни любимци да бъдат отговорни стопани, да не подаряват животно за подарък, без да са сигурни, че за него ще бъде подсигурена адекватна грижа, да не се опитват да размножават животни в домашни условия, защото това не само противоречи на закона, но е и опасно за здравето на техния опашат приятел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14677

2

случайно прочетох

22.02 2022 в 15:19

Зоополиция трябва да има, но развъдници, по скоро не.
Има много хора, на който любимецът има поколение и го продават.Това е чудесно!
За развъдниците обаче, нямам добро мнение..

4409

1

Име на профила

22.02 2022 в 13:17

Мога да говоря само за нас. Когато дойде време да си намерим приятелче потърсих и се опитах да се свържа с т.нар. развъдници - писмено два пъти никой не отговори, а по телефона откликнаха два и бяха меко казано груби. Да не говорим, че цените там са двойни/тройни - аз не търсих бяла норка, а най обикновено йорки.

Къде са тези фондации тогава? Къде са развъдниците, които взимат четири цифрени суми за най-обикновени животинки, когато става дума за набиране на средства или помощ за малтретирани животни?

В обявите намерихме веднага видимо щастливо кученце. Сега животното е ваксинирано, обезпаразитено, регистрирано, с платен данък, яде здравословно качествена храна, разхождано е редовно, и живи здрави се надявам още дълги години да се радваме взаимно.

Единственото по-добро нещо, за което се сещам, е да бяхме осиновили, но поради алергии избрахме тази порода. А от приютите да кажат колко животни приспиват, и колко пускат обратно по улиците.